Contracte in suma cumulata de peste 3,7 milioane lei au fost incheiate si pentru achizitia de hartie xerox, pixuri, dosare, plicuri, bibliorafturi, cartuse toner, CD-uri, apa minerala.

Pe lista companiilor de stat care au incheiat asemenea achizitii se afla astfel si societati cu probleme financiare pentru care Guvernul a fost obligat de catre Fondul Monetar International sa instituie un sistem de monitorizare financiara, precum CFR Calatori si Metrorex.

Comparativ, suma achizitiilor publice pentru astfel de produse inregistrata in 2009 a fost de 140 milioane euro.

Printre companiile care au cumparat autovehicule s-au inscris Romgaz (5,6 milioane lei), Aeroportul Henri Coanda Bucuresti (berline, microbuze si alte masini de 1,68 milioane lei si 304.900 euro), Biroul Roman de Metrologie Legala (peste doua milioane lei), Imprimeria Nationala (autoutilitare de 778.000 lei si masini inclusiv pentru transportul delegatiilor in teritoriu de 278.800 lei), Regia Autonoma de Transport Bucuresti (autoturisme tip berlina de 350.640 lei).

Ministerul Finantelor, care efectueaza achizitii si in numele altor autoritati, prin intermediul unor programe cu finantare comunitara, a cumparat autovehicule si motociclete cu 34,8 milioane euro, cinci salupe fluviale de patrulare cu 7,1 milioane euro.

Tot din fondurile europene au cheltuit bani pentru masini si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Centrul Transilvaniei formata din mai multe consilii judetene (vehicule de 5,3 milioane lei), Agentia Nationala pentru Romi (10 autoturisme in leasing operational cu 230.010 lei), Autoritatea Nationala pentru Protectia Familiei (autoturisme de 2,2 milioane lei).

Serviciul de Telecomunicatii Speciale a semnat un contract-cadru pentru achizitia a 10-14 autoutilitare de teren cu circa un milion de lei, iar Serviciul Roman de Informatii a cumparat autovehicule de 2,1 milioane lei.

Ministerul Apararii a contractat 50 autoutilitare cu 1,8 milioane lei si alte vehicule cu 2,8 milioane euro, iar Politia Comunitara Bucuresti s-a inscris pe lista cumparatorilor cu vehicule de 2,99 milioane lei.

In parelel, institutiile publice si companiile cu capital de stat au achizitionat echipamente de comunicatii, laptopuri, servere, instalatii de aer conditionat, piese de mobilier, imprimante laser, telefoane mobile, apa minerala si consumabile de birou in suma totala echivalenta cu 110 milioane euro.

Pe lista cu astfel de achizitii sunt inscrise, printre altele, Posta Romana (imprimante color de 3,2 milioane lei, mobilier de 14.450 lei si apa minerala de 849.195 lei), Ministerul Apararii (sisteme radiodifuziune, servere, radiotelefoane, camere digitale si echipamente de securitate de 29,2 milioane lei, la care se adauga mobilier, televizoare color, frigidere, uscatoare de maini si aspiratoare de 665.551 lei), Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat-ISCIR (100 de laptopuri si licente de 504.200 lei), Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia ( laptopuri, telefoane mobile, servere, telefoane cu fax, videoproiectoare si imprimante laser color de 480.580 lei din bani europeni) etc.

In prealabil, bugetul Ministerului Administratiei si Internelor a fost suplimentat de Guvern cu 2,7 milioane lei, pentru finalizarea constructiei.

La randul sau, Romgaz a cumparat pachete software si sisteme informatice de 628.960 dolari de la sucursala din Bucuresti a unei firme din Ciudad de Panama, precum si servere si alte pachete software de 7,9 milioane lei, in timp ce Romsilva a cumparat sosete cu 29.162 lei, atat pentru personalul silvic de teren, dar si de birou.

Citeste si:

Romgaz a semnat si un contract in valoare de 1,8 milioane lei pentru servicii de fotocopiere.

Totodata mai multe institutii si companii de stat au semnat cu diversi operatori contracte si pentru furnizarea de servicii de telefonie publica si mobila, transmisie date si SMS, in valoare totala echivalenta de aproape 6,5 milioane euro.

La aceastea se adauga cheltuieli cumulate de cateva milioane lei considerate de maxima necesitate si bugetate de catre unele primarii, precum consolidarea si restaurarea monumentului Matei Corvin (Cluj-Napoca, un milion lei), achizitia monumentului "Asta-i muzica ce-mi place" cu amenajarea soclului (aproape 100.000 lei), instalatii de irigare automatizata in parc (2,2 milioane lei) si fantani arteziene (75.000 lei, toate la Craiova), lumanari (Administratia Domeniului Public Ploiesti, 150.000 lei).

In aprilie 2009, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International pentru limitarea cheltuielilor publice, Guvernul a interzis autoritatilor si institutiilor publice sa mai achizitioneze, preia in leasing ori inchirieze autoturisme, mobilier si aparatura birotica.

Au fost acceptate exceptii doar pentru structurile nou-infiintate, proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile si de cofinantare, precum si pentru obiectivele de investitii cu punere in functiune ulterioara.

Interdictia a fost mentinuta si in 2010 si prelungita pentru 2011, dar datele centralizate pe primele patru luni ale anului 2010, au indicat ca institutiile guvernamentale si companii de stat au cumparat, in acest interval, masini, laptopuri si telefoane mobile de peste 100 milioane euro si au bugetat alte achizitii similare de 24 milioane euro, valoarea cumulata fiind apropiata de cea consemnata pe parcursul intregului an 2009.

La acel moment, premierul Emil Boc a cerut ministrilor sa sisteze in companiile subordonate orice licitatie pentru achizitionarea de masini, televizoare, imobile sau alte bunuri care nu sunt de stricta necesitate, aratand ca acestea pot fi amanate "pentru vremuri mai bune".

El a anuntat totodata ca Guvernul ia in calcul infiintarea unui "punct de comanda" care sa avizeze achizitiile de produse de birotica pentru toate ministerele, prin intermediul unui sistem in care consumabile ca pixuri si hartii sa fie cumparate de la acelasi furnizor si la un pret comun.

Aceasta intentie a fost avansata inca din luna mai sub forma unui proiect de hotarare care prevede ca achizitiile de autoturisme, computere, mobilier, combustibil auto, dar si de servicii informatice, de curatenie, de asigurare si transport aerian efectuate de catre institutiile publice centrale vor fi derulate in sistem centralizat, prin intermediul unei unitati subordonate Ministerului Finantelor.

Pana la aceasta data, proiectul de hotarare nu a fost aprobat de Guvern.

Un document oficial prezentat la sfarsitul anului trecut releva ca 36 de ministere, agentii guvernamentale si alte institutii publice refuza sa achite pentru spatiile din proprietatea privata a statului pe care le ocupa impozitele si taxele locale aferente, cuprinse intre 554 si 60.000 lei lunar, invocand lipsa banilor.