Ce probleme intampina antreprenorii care vor sa acceseze fonduri europene

Intarzierile in virarea prefinantarilor si a rambursarilor, birocratia excesiva ori lipsa unui calendar clar privind fiecare etapa de evaluare sunt cateva dintre cele mai mari probleme intampinate de cei ce isi doresc sa acceseze fonduri europene, arata un studiu realizat pe 314 companii intre 7-14 februarie de catre compania de consultanta Structural Consulting Group.

Dintre companiile care au raspuns, aproximativ 68% au fost din mediul urban, a declarat Dan Barna, mamaging partener al companiei in cadrul evenimentului "Mediafax Talks about SMEs: Strategii de dezvoltare a IMM-urilor", organizat de Mediafax.

In jur de 32% dintre participanti la studiu au incercat sa obtina finantare in cadrul Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), 27% prin Programul Operational Regional (POR), 24% prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), 12% prin intermediul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE) si 5% in cadrul altor programe.

Probleme ale beneficiarilor POSDRU:

-intarzieri in virarea prefinantarilor si a rambursarilor (de exemplu, in cadrul programului POSDRU 6.2 au fost inregistrate intarzieri de pana la 120 zile la primirea prefinantarii, in timp ce termenul contractual era de 15 zile)

-lipsa de transparenta in comunicarea cu beneficiarii (in cadrul proiectului POSDRU 6.1, un beneficiar nu a primit raspuns la cererile de act aditional mai mult de 135 de zile, iar termenul contractual era de 30 zile)

-birocratie excesiva (de exemplu, o companie a raportat 9 bibliorafturi de anexe la un proiect de cursuri pentru personal medical in cadrul proiectului POSDRU3.2)

Probleme ale beneficiarilor POR
:

-birocratie excesiva. De exemplu, clarificarile pentru semnarea unui contract in cadrul programului POR DMI 5.3 au insemnat 30 de bibliorafturi.

-lipsa unui calendar clar privind fiecare etapa de evaluare

Probleme ale beneficiarilor POSCCE:

-intarzieri in procesarea /virarea rambursarilor. Unii beneficiari au intampinat intarzieri de 15 luni la plata rambursarii, iar contractul prevedea 90 de zile.

-lipsa de predictibilitate - perioade lungi intre aprobarea proiectelor si contractarea acestora

- amanarea repetata a lansarii anumitor apeluri de proiecte

Probleme ale beneficiarilor PNDR:

-rebirocratizare

-imposibilitatea accesarii de credite

-dobanzi mari la creditele obtinute


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri