Testarea din salivă la nivelul școlilor a dat mari bătăi de cap profesorilor, părinților, dar și elevilor. În mulțimea reacțiilor, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, susține că prevenția ar trebui să fie pe primul loc, iar testarea din salivă este o modalitatea ușoară de a menține siguranța în școli, putând fi asemănată tăiatului unghiilor.

”Testarea din salivă poate fi asemănată cu un test de sarcină sau cu tăierea unghiilor. Orice astfel de testare poate salva un copil, deoarece acesta poate avea acces la un tratament adecvat în contextul infectării. În plus, nu mai poate transmite virusul altei persoane”, a explicat ministrul Educației, într-o intervenție la Digi24.

Potrivit informațiilor prezentate de ministru, în 216 școli testarea se realizează exclusiv în cadrul unităților de învățământ, acestea fiind școli pentru copii cu nevoi speciale, în marea majoritate. Între timp, peste 90% din unitățile de învățământ, mai exact 17.000 de școli au ales ca părinții să facă testarea acasă.

”Este decizia fiecărei școli, acesta este rezultatul descentralizării. În plus, în școală, era nevoie de acordul scris al părinților pentru testare”, a adăugat Cîmpeanu.

Totodată, ministrul se bazează pe nivelul de responsabilitate al părinților și susține că are încredere în părinți că vor mărturisi dacă testul copilului lor iese pozitiv.

În prezent, 86 de copii au fost depistați pozitiv, iar 2,4 milioane de teste au fost distribuite până acum în școli. În plus, metoda testării din salivă ar putea fi folosită chiar și în 2022.

Ce facem cu testele COVID folosite

Printre nelămuririle părinților a apărut și nevoia de a ști unde și cum pot arunca testele COVID folosite, pozitive sau nu.

Ministrul Educației evită un răspuns cert, însă precizează că acestea nu sunt deșeuri normale, însă nici periculoase nu sunt.

”Potrivit informațiilor pe care le am și eu, acestea trebuie puse în saci care să fie bine strânși. Nu sunt în măsura în care să fac educație în cadrul familiilor, nu pot da indicație despre cum trebuie depozitate deșeurile”, a mai spus Cîmpeanu.

Cât despre părinții care au pus la vânzare pe internet testele COVID, ministrul i-a descris drept iresponsabili.

”Am văzut astfel de anunțuri chiar și la suma de 50 de lei. Iresponsabili sunt în orice domeniu...atâta vreme cât e mai importantă acea sumă decât sănătatea copilului tău”, a precizat Cîmpeanu.

Bani în plus pentru profesorii care ajută la testarea elevilor

Membri ai sindicatelor în Educație susțin că profesorii ar trebui să primească bani în plus pentru testarea elevilor.

Cîmpeanu a răspuns, mai mult ironic, precizând și că adulții spun lucruri trăsnite, nu numai copiii.

Nu în ultimul rând, ministrul a precizat că profesorii vor primi mai mulți bani la creșterile salariale din 2022, reglementate prin lege.

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri