Dezastrul administrativ din România, care condamnă, practic, România la subdezvoltare, este ilustrat perfect de exemplul primarului unei comune din Călărași. Acesta, deși, teoretic, are toate pârghiile la dispoziție având în vedere poziția pe care o ocupă, aspect dublat și de faptul că este membrul unui partid mare, nu a reușit, totuși, să recondiționeze școala din comună decât cu ajutorul unor entități private, mai precis al unor ONG-uri. Iar acesta este doar unul dintre exemplele prin care România se dovedește, zi de zi, un stat nefuncțional.

Ciprian Olteanu, primarul în cauză, edilul comunei Unirea din județul Călărași, a arătat că, împreună cu administrația pe care o conduce, a reușit să orienteze comunitatea spre școală, spre educație.

Astfel, explică acesta, a reușit să facă ceva, dar, culmea, nu pe fonduri locale sau guvernamentale, ci cu foarte mult sprijin din partea unor ONG-uri cum ar fi Bookland și World Vision Romania.

Drept urmare, a povestit acesta, numai așa a reușit să schimbe fața școlii generale numărul 1 din comună, o școală ajunsă acum la standarde mai înalte decât, spre exemplu, cele din orașul Călărași.

Conform primarului comunei Unirea, de altfel, situația școlii era foarte rea, sălile de clasă aratând ca în urmă cu 15 ani, ceea ce a considerat inadmisbil.

Vă spun, când am ajuns în primărie, m-am dus la școală în luna noiembrie și copiii învățau cu fesul pe cap. Tremurau toți. Era și un fum din ăsta greu în fiecare dimineață, pentru că sobele nu erau curățate.

Ciprian Olteanu, primarul comunei Unirea

Primarul comunei Unirea a explicat însă că a avut noroc cu unul dintre cele două ONG-uri, care a ajutat cu o centrală pe GPL.

Mai mult, acesta a povestit că acest ONG a oferit absolut tot ce era necesar, de la calorifere și centrală până la bazin de GPL și, mai mult decât atât, a promis că asigură și combustibilul necesar pentru 2 ani.

Astfel, a arătat Ciprian Olteanu, copiii pot acum să se bucure de educație, pentru că atunci când, spre exemplu, îți este frig și tremuri, nu mai ești atent la nimic.

Acesta a dezvăluit și faptul că World Vision Romania a creat un program-pilot în această școală intitulat "Pâine și mâine", program ce presupune o masă caldă asigurată pentru toți elevii din clasele I-IV la sfârșitul programului, timp de 4 ani, dar și plata profesorilor și învățătorilor pentru încă două ore, după program, într-o formulă de tip after-school.

Totodată, acesta a subliniat că este foarte hotărât ca, începând de anul viitor, să aloce o sumă mult mai mare decât a făcut-o până acum pentru acest scop, astfel încât măcar o sală de clasă să fie la cele mai bune standarde.

Primarul comunei Unirea a povestit de asemenea că, într-o primă fază, blama școala pentru faptul că nu a reușit să facă măcar o investiție pe an, dar și-a dat seama că, fiind primar, nu are sens să nu facă el însuși un demers pozitiv pentru școală.

Educația este cea care primează. Fără educație nu ne putem dezvolta și, din păcate, din ceea ce văd eu în lumea politică, lucrurile sunt din ce în ce mai rele și vor deveni din ce în ce mai rele dacă statul nu se trezește și nu investește în educație, ca măcar cei care vor veni peste 10-15 ani de acum încolo să poată să facă într-adevăr o schimbare.

Ciprian Olteanu, primarul comunei Unirea

În caz contrar, a explicat edilul, ne vom trezi că exportăm materia cenușie în țările vestice, care atrag mult mai bine oamenii care știu ce vor de la viață, urmând să ne trezim apoi într-o țară unde rămân doar cei cu dificultăți de vorbire, citire și înțelegere a unui text, sau cei care văd anumite oportunități.

Sursa foto: Ciprian Olteanu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri