Cresterea bursei din ultimul timp a atras, asa cum era normal, noi jucatori romani si straini. Din pacate, cei din afara au observat ca la BVB lipsesc o multime de instrumente si mecanisme de piata folosite cu succes de bursele din Europa.

La Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-au tranzactionat pina in prezent actiunile companiilor listate si obligatiunile emise de acestea si s-a derulat o singura emisiune de vinzare/cumparare a drepturilor de preferinta. Si cam atit. Multi dintre cetateni cred ca lista cu aceste mecanisme s-a sfirsit. Exista insa si alte mecanisme financiare la bursele din tarile Uniunii Europene, care fac din aceasta institutie una atractiva pentru jucatori.

Vinzarile in absenta reprezinta un contract prin care un investitor vinde actiuni pe care nu le are si le rascumpara ulterior, defineste Razvan Pasol, director Intercapital Invest, in mare, noul instrument.

Cum se cistiga banii

De fapt, prin acest instrument, un jucator care considera ca valoarea unei actiuni va scadea imprumuta un pachet de actiuni de la firma de brokeraj, le vinde si le rascumpara apoi la un pret mai mic pentru a le inapoia. De exemplu, imprumut 10.000 de actiuni Transilvania si le vind cu 14.000 de lei actiunea, pentru ca stiu ca vor ajunge intr-un interval scurt la 11.000 lei, iar cind ajung la acest pret le rascumpar pentru a le inapoia celui de la care le-am achizitionat. Astfel, cistig o suma de bani fara a avea aceste actiuni.

Tranzactii in marja

Un alt mecanism prezent la bursele din afara il constituie tranzactiile in marja. Adica: un jucator care are o anumita suma de bani, spre exemplu, 100 de milioane de lei, cumpara, cu ajutorul societatii de brokeraj, actiuni de 200 de milioane de lei, iar, in momentul in care actiunile cresc, le vinde, cistigind dublu fata de cit ar fi cistigat cumparind doar cu suma de bani initiala. La noi nu exista in acest moment nici macar tranzactiile pe titluri de stat, ce sa mai vorbim de cele in marja, spune Razvan Pasol. In prezent, in Romania, titlurile de stat se pot cumpara doar prin intermediul bancilor. Pina vor putea fi achizitionate de la Bursa mai avem de asteptat.

Vinzarea dreptului de vot

Marius Plugaru, directorul IebaTrust, considera ca in Romania s-ar putea tranzactiona cu succes drepturile de vot la societatile de investitii financiare (SIF). Seful de la Intercapital Invest, Razvan Pasol, nu crede ca acest fapt ar fi posibil deoarece Comisia Nationala de Valori Mobiliare nu a elaborat regulamentele in cauza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri