Profit net obtinut de fondurile de pensii pentru participanti la Pilonul II, pe baza unui istoric de 36 de luni de contributii aferente castigului salarial mediu, a atins valoarea de 757 milioane de lei, a declarat Crinu Andanut, membru in consiliul director al APAPR, in cadrul FIAR.
In primii 3 ani de functionare, fondurile de Pilon II au colectat contributii in valoare totala de 4,3 miliarde de lei, ajungand sa administreze active nete in valoare de 5,06 miliarde de lei, generand astfel un profit net (de toate comisioanele) pentru participanti de aproape 757 milioane de lei, a spus Andanut.

Declaratiile au fost realizate in cadrul Forumului International de Asigurare si Reasigurare (FIAR), organizat de Media Xprimm.

In luna mai 2011 se implinesc 4 ani de la startul functionarii fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) si 3 ani de la startul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II).

In aceasta perioada, fondurile de Pilon II au inregistrat un randament mediu anual de 14,1% (fata de o inflatie medie anuala de 6,3%), iar fondurile de Pilon III au inregistrat un randament mediu anual de 8,7% (fata de o inflatie medie anuala de 7%).

La nivelul unui participant, in acesti 3 ani, contributia medie virata catre Pilonul II este de 1.506 de lei, iar castigul mediu este de 246 de lei, adica 16,3% din suma contribuita, folosind salariul mediu pe economie si 36 de luni de contributii.

wall-street.ro a scris saptamana trecuta despre acest subiect, cand a a solicitat Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) o simulare privind castigul mediu al unui participant la Pilonul II dupa 3 ani de contributii.

Cu privire la suma totala acumulata, incluzand contributiile plus valoarea castigurilor, minus comisioane cei mai multi bani sau strans in contul deschis la ING (1.774 lei), urmat de Generali (1.772 lei) si BCR (1.764), reprezentand primele trei locuri.

Criteriul de departajare il reprezinta profitul net realizat in cei trei ani de contributie, atat in valoare absoluta cat si raportat la suma acumulata.

"Pasul urmator ramane Legea de plata a pensiilor private. O lege privind modalitatile de plata a pensiilor private trebuia adoptata pana la mijlocul anului 2009, potrivit cerintelor din legislatia initiala", a continuat Andanut.

Ministerul Municii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a lansat in decembrie 2010 in dezbatere publica un prim proiect de lege, asupra carora APAPR a formulat propuneri de imbunatatire. In prezent, proiectul se afla in atentia unui grup de lucru MMFPS-Ministerul Finantelor –CSSPP.

FIAR este cel mai important eveniment din Sud Estul Europei cu participare internationala, dedicat pietei asigurarilor si reasigurarilor din Romania.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) are in prezent un numar de 16 membri, din care 11 administratori de fonduri de pensii plus 5 banci depozitare, echivalentul a peste 99,5% din piata de pensii privat.

Fondurile de pensii ale membrilor APAR dispun de 5,5 milioane de participanti (conturi), insumand 1,33 miliarde de euro in administrare. APAPR este membru cu drepturi depline in EFRP si FIAP si in confederatia patronala UGIR, sub umbrela ACPR.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri