ING crede ca BNR a vandut in mai pana la 1 mld. euro pentru a stopa deprecierea leului

ING Bank estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a vandut, in a doua parte a lunii mai, intre 700 milioane euro si un miliard de euro pentru a impiedica deprecierea monedei nationale dincolo de nivelul de 4,14 lei/euro, informeaza Mediafax.

Luand in calcul si achizitiile de moneda europeana derulate in prima parte a lui mai, ING estimeaza ca BNR a avut vanzari nete intre 500 milioane euro si 600 milioane euro, se arata intr-o analiza transmisa de banca.

"Rezervele valutare au crescut cu 600 milioane euro, la 32,7 miliarde euro, dar in realitate este foarte probabil ca BNR sa fi vandut euro, pentru a fixa cursul la circa 4,13 lei/euro", apreciaza analistii ING.

Ministerul Finantelor s-a imprumutat in luna mai cu 939,2 milioane de euro prin emiterea de titluri de stat in valuta cu scadenta la trei ani pe piata interna.

Operatiunea a contribuit semnificativ la cresterea rezervelor valutare, iar aprecierea dolarului american si lirei sterline fata de moneda europeana a adus alte 400 milioane euro, potrivit calculelor ING.

Astfel, ING estimeaza ca BNR a fost vanzator net in mai, dupa ce a avut in aprilie cumparari nete de 200 milioane euro.

Leul continua sa se deprecieze usor la deschiderea sesiunii interbancare de joi, iar cotatiile au urcat peste 4,1350 lei/euro, pe o piata linistita si pe volume reduse de transfer.

BNR a afisat miercuri un curs de referinta cu 0,89 bani mai mare, de 4,1297 lei/euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri