Increderea romanilor in banci continua sa fie puternic afectata dupa criza economica. Trei sferturi spun ca ca au incredere in Banca Nationala a Romaniei.

Doar 46,6% dintre respondenti au declarat ca au incredere in mare masura in bancile din Romania, potrivit unui sondaj de opinie realizat de iVox.ro

Procentul celor care au incredere in mica masura in aceste institutii este de 35,7%, iar extremele strang cele mai putine procente, astfel ca 4,9% declara ca nu au deloc incredere in banci si 3,1% declara ca au incredere foarte mare in bancile din Romania.

Un total de 38,1% dintre respondenti lucreaza cu 2 banci simultan, 37,4% prefera sa lucreze cu o singura banca si 24,5% cu trei sau mai multe banci. Unul din trei respondenti au declarat ca merg la banca o data pe luna - 31,3%, urmati de cei care merg de 2-3 ori pe luna - 28,4% si mai rar de o data pe luna - 24,2%.

Mai mult de jumatate dintre respondenti (65,4%) se declara multumiti si foarte multumiti de colaborarea cu bancile ale caror servicii si produse le folosesc. Acestia sunt completati de 25,4% care sunt multumiti in masura medie. Doar 9,2% dintre respondenti se declara nu prea multumiti si deloc multumiti.

Cei mai multi respondenti nu au folosit niciodata cardul pentru plata taxelor si impozitelor. 41,6% declara ca nu intentioneaza sa foloseasca cardul bancar in acest scop, iar 47,7%, desi nu au procedat inca in acest fel, intentioneaza sa foloseasca cardul la plata taxelor si impozitelor. In ceea ce ii priveste pe cei care si-au platit taxele si impozitele cu ajutorul unui card bancar, 7,3% au facut acest lucru de mai multe ori iar 3,6% doar o singura data.

In ceea ce priveste utilizarea cardurilor pentru plata cumparaturilor, 20,5% dintre respondenti declara ca aleg sa plateasca folosind cardul bancar de 2-3 ori pe luna. Totodata, 17,3% platesc cu cardul de cateva ori pe saptamana si 14% mai rar de o data pe luna. Un procent destul de important dintre respondenti (20,4%) afirma ca nu folosesc cardul bancar atunci cand fac cumparaturi.

In pofida faptului ca aproape jumatate dintre respondenti au un nivel al increderii redus in banci, 74% dintre ei au declarat ca au incredere in Banca Nationala a Romaniei, institutia ce reglementeaza sistemul bancar romanesc.

35,8% dintre persoanele chestionate considera ca stabilitatea sistemului bancar din Romania poate fi afectata in mare si foarte mare
masura de criza economica din Grecia. Procentul celor care cred ca aceasta stabilitate poate fi afectata de criza greaca in masura medie, este de 39,6%, in timp ce 24,6% dintre respondenti au incredere ca stabilitatea sistemului bancar autohton va fi afectata in mica si foarte mica masura.

In ceea ce priveste capacitatea de economisire a respondentilor, se observa o situatie dificila.
Mai precis, in momentul de fata, 30,8% din indivizi nu fac economii deloc, fiind urmati de 29,8% care fac economii foarte greu si de 20,7% care cu greu reusesc sa faca economii. Doar 16% din respondenti declara ca fac economii intr-un mod acceptabil. Comparativ cu anul precedent, 34,6% dintre cei chestionati declara ca nu fac deloc economii, in timp ce 43,8% dintre respondenti spun ca fac economii mai greu si mult mai greu. Doar 4,7% declara ca fac economii mai usor.

La intrebarile sondajului online „Ce parere ai despre sistemul bancar?” au raspuns un numar de 5442 de utilizatori iVox, care au completat chestionarul in perioada 27 iunie - 10 iulie 2011. Chestionarul folosit a cuprins un numar de 42 de intrebari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Coronavirus| BNR reduce dobânda cheie cu 0,50 puncte procentuale
Setari Cookie-uri