Randamentul mediu urca la un nou maxim acceptat de Finante in ultimele patru luni pentru vanzarea de certificate pe un an. La 9 mai, Trezoreria a acceptat sa plateasca un randament de 6,89%.

Valoarea programata a licitatiei de luni a fost de 1,2 miliarde de lei, iar bancile au subscris titluri de 2,25 miliarde lei.

Randamentele la titlurile de stat platite de Ministerul Finantelor au crescut si in august fata de iulie, in special pentru imprumuturile pe termen scurt. In ultimele trei licitatii la care au fost acceptate oferte pentru certificate la un an, randamentele au crescut de la 6,19% la 6,64%.

Trezoreria a atras saptamana trecuta un miliard de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu scadenta la un an, la un randament de asemenea in crestere, de 6,73%.

Unii dealeri se astaptau la un randament in urcare fata de cel acceptat la licitatia precedenta, intrucat pe piata principala participantii erau pregatiti sa plateasca pentru astfel de titluri un randament de 6,8%.

Urmatoarea licitatie pentru vanzare de titluri de stat este programata joi, 15 septembrie, cand Finantele vor scoate la vanzare obligatiuni la trei ani, de 700 milioane lei.

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in septembrie 4,7 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, dupa ce in august a atras 2,598 miliarde lei, cu mult sub valoarea programata, de 4 miliarde lei. Trezoreria va organiza sapte licitatii pentru vanzarea titlurilor, din care cea mai mare parte, atat ca numar, cat si ca valoare, vizeaza imprumuturile pe termen scurt, prin emisiuni de certificate de trezorerie cu scadenta de cel mult un an.

Finantele au angajat de la inceputul anului imprumuturi de 39,04 miliarde lei si 1,401 miliarde euro, prin emisiuni de titluri de stat.