"Incepand cu luna august din acest an, am fost in negocieri cu doua banci pentru a achizitiona portofolii de aproximativ 50 de proprietati, legate de credite cu ipoteca", a declarat Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI Romania.
"Piata de colectare de creante din Romania va atinge o valoare de pana la 230 milioane lei (55 de milioane de euro) in acest an, in crestere cu 15% comparativ cu 2010 si va ajunge la aproape 300 milioane lei (75 de milioane de euro) in 2012, pe fondul achizitiilor de portofolii de credite neperformante din perioada 2010-2011", a declarat Georg Kovacs (foto).

Estimarile sale pentru urmatoarea perioada in piata de recuperari de creante vizeaza o scadere a volumelor externalizate de banci pentru creditele de retail neperformante fara garantie, tendinta care se observa deja in 2011, potrivit unui studiu EOS KSI. Daca recesiunea va continua si anul viitor, preturile portofoliilor de credite neperformante (debt purchase ), de la 8%, in prezent, la un 5%.

"Ne asteptam ca bancile sa inceapa sa vanda credite neperformante garantate cu ipoteca in 2012. Ca urmare, achizitiile portofoliilor de creante in viitorul apropiat se vor concentra pe creditele garantate cu ipoteca", a adaugat Kovacs.

Incepand cu 2013, toate bancile vor trebui sa se conformeze masurilor cuprinse in acordul Basel III, care le forteaza sa fie capitalizate mai bine si sa aiba lichiditati mai mari, astfel incat sa poata faca fata unor crizei similare celei din 2008, fara a mai fi nevoie de salvarea lor folosindu-se banii contribuabililor. Sub aceasta presiune, sectorul bancar se va concentra mai mult pe vanzarea de portofolii de credite cu ipoteca, al caror pret de vanzare va fi de 20-25% din valoarea nominala.

"Bancile cu o economie instabila, precum a Romaniei, nu vor reusi sa atraga multe fonduri de la populatie pentru a indeplini noile cerinte din sistemul bancar. Asadar, portofoliile de credite garantate cu ipoteca vor reprezenta activele / creantele cu probabilitatea cea mai mare pentru a fi externalizate de banci, companiilor de recuperare creante", a spus seful EOS KSI.

Piata locala de colectare a creantelor a inceput sa se dezvolte in 2003-2004, odata cu avansul segmentului de credite de consum. Este dominata in prezent de aproximativ 10 jucatori importanti (locali si internationali), pe langa care activeaza 30-40 de jucatori medii si mici.

Aproximativ 200 de milioane de lei (45 de milioane de euro) a fost valorea pietei de colecatare a creantelor in 2010, cifra care cumuleaza activitatile companiilor de colecatare cu cele ale birourilor de avocatura care au si aceasta specializare. Comparativ cu 2009, in 2010 piata a inregistrat o crestere de aproximativ 36%, ca urmare a cresterii volumului creditelor neperformante.

EOS KSI Romania a fost infiintata in decembrie 2002. In 2004, compania a devenit lider pe piata serviciilor de colectare a creantelor, in prezent detinand o cota de piata de aproximativ 22%. Printre serviciile oferite de EOS KSI Romania se numara colectarea debitelor de la persoanele fizice si juridice, atat pe cale amiabila, cat si pe cale juridica, Managementul Informatiei (rapoarte de bonitate) si Magementul Fluxurilor de Numerar prin achizitionarea portofoliilor de creante.

Dupa noua ani de activitate, EOS KSI Romania are peste 700 de angajati si o prezenta nationala prin intermediul celor 6 birouri regionale, a unei retele de cabinete de avocatura si a executorilor judecatoresti parteneri implicati in colectarea creantelor pe cale juridica si executarea silita.

Compania gestioneaza un portofoliu vast de clienti din diferite domenii, printre care telecomunicatii (peste 90% din industrie), banci si IFN-uri, asigurari, leasing, utilitati, sanatate, retail, etc.

Compania a inregistrat o crestere anul trecut, obtinand o cifra de afaceri de aproximativ 41,2 milioane de lei, comparativ cu aproximativ 35 milioane de lei in 2009, pe fondul cresterii volumelor de credite neperformante din ultima perioada.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri