Politica bancilor comerciale de a tine dobanzile la depozitele atrase la niveluri real negative, sub rata inflatiei, a avut ca efect scaderea puternica a economisirii populatiei, care a preferat sa consume, adancind, in acest fel, deficitul comercial, datorita scaderii preturilor la produsele importate, prin aprecierea leului.

Anul trecut, ritmul de crestere a economiilor populatiei in banci a coborat la 23%, fata de circa 37% in 2004.

Pentru a lupta cu aceasta tendinta, si la indemnul Fondului Monetar International, Banca Nationala a majorat dobanda de politica monetara si pe cea de interventie, de la 7,5 la 8,5%, dupa ce in ianuarie inflatia a crescut cu 1,1%.

In acelasi timp, BNR a anuntat o accelerare a procesului de sterilizare a lichiditatilor in lei de pe piata monetara, cu scopul de a impinge bancile sa majoreze dobanzile la depozitele atrase. Astfel ca in fiecare saptamana ziua de luni echivaleaza pentru banci cu momentul plasarii a miliarde de lei la BNR. Asa s-a intamplat si ieri, cand banca centrala a atras din piata 5 miliarde de lei in depozite la o luna cu o dobanda de 8,5%, absorbind in totalitate ofertele bancilor.

Se pare ca indemnul BNR va fi luat in calcul de bancile comerciale, acestea fiind asteptate sa majoreze, in perioada urmatoare, dobanzile pasive cu circa 1%. Acestea se situeaza, in prezent, la 4 - 5%/an pentru scadenta la o luna, iar cele la un an se situeaza, in medie, intre 6 - 7%, existand si oferte mult mai generoase, dar unde si riscurile pot fi pe masura. In acest fel dobanzile se vor afla la limita inflatiei anuale prognozate de BNR la 6,5%, dar de altii la 8,5%.

In ceea ce priveste dobanzile la creditele in lei, concurenta ar putea forta bancile chiar sa le reduca, dupa ce creditarea de consum in valuta a devenit tot mai dificila, in urma masurii BNR de majorare a rezervelor minime obligatorii in valuta de la 35 la 40%.

Trebuie remarcat ca diferenta intre dobanzile la credite si cele la depozitele atrase a inceput sa se restranga, de la o diferenta de 9 - 12 puncte procentuale in 2005 la 5 - 6 puncte in prezent.

Este bine ca ne asteptam la cresterea economisirii, insa pentru aceasta exista un pret de platit. Este vorba de continuarea cresterii deficitului comercial, prin procesul de apreciere a leului. Cauza? Aceleasi dobanzi inalte practicate de BNR. Ele atrag ca un magnet fondurile speculative, care gasesc in Romania un plasament sigur, castigand in acelasi timp si din aprecierea leului. "Nici macar cresterea dobanzilor in SUA sau euro-zona nu va tine departe fondurile speculative, crede un dealer bancar. Efectul ar fi prea mic, avand in vedere ca la noi au intrat intr-un an 5 - 6 miliarde euro, poate chiar 10 miliarde de euro, iar piata americana inghite intr-o singura luna o suta de miliarde de dolari".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Mugur Isarescu ar mai putea obtine un mandat la BNR! Cine il sustine?