Deficitul de lichiditate din sistemul bancar a crescut semnificativ in luna decembrie, bancile imprumutand zilnic 4,1 miliarde de lei de la BNR, mult peste suma de 1,7 miliarde de lei din noiembrie, potrivit calculelor realizate de analistii ING Bank.

"Acesta este cel mai mare deficit de lichiditate din 2009, cand s-au inregistrat episoade de tensiune severa pe piata monetara, si ar putea parea frapant deoarece ratele pe termen scurt au inregistrat scaderi importante in decembrie", se arata intr-un raport ING Bank, potrivit Mediafax.

Analistii bancii sunt de parere ca fondurile atrase au fost folosite in special pentru finantarea Ministerului Finantelor.

"Explicatia noastra pentru aceasta combinattie stranie este ca emisiunile de titluri de stat din decembrie, cumparate de un numaar mic de dealeri primari, au fost in mare parte finantate prin intermediul operatiunilor de piata monetara organizate regulat de banca centrala, de unde rezulta majorarea sumei de bani pe care bancile au imprumutat-o de la BNR, in timp ce multi alti detinatori de titluri s-au confruntat cu o crestere a lichiditatilor deoarece nu au refinantat, probabil intr-o proportie importanta, titlurile care au ajuns la scadenta", se mentioneaza in raport.

De asemenea, analistii spun ca lichiditatea din sistem s-a imbunatatit in continuare probabil ca urmare a unor cheltuieli mai mari in decembrie, bazate printre altele pe sumele atrase prin emisiunile de titlurile de stat, care au fost finantate prin operatiunile de piata ale bancii centrale.

"Concluzia acestei povesti complicate, care credem ca arata cum este condusa piata monetara, este ca sunt multe modalitati de a tempera presiunea ascendenta a ratelor de dobanda pe termen lung. Aceasta concluzie este pozitiva pentru investitorii pe termen scurt in titluri de stat in lei, dar dependenta de mecanisme asa neobisnuite este negativa pe termen lung. Partea negativa este totusi atenuata de faptul ca politici stranii au fost implementate tot mai des la nivel global pe parcursul ultimilor ani", au arata in raportul mentionat.

Dealerii au suspectat la precedentele licitatii repo organizate de BNR ca fondurile au fost atrase de unele banci locale care finanteaza la randul lor Ministerul Finantelor, la randamente in scadere.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si