Chiar daca restantele cresc, bancile scad dobanzile sub 20%
Competitia pe segmentul de retail si dorinta BNR de a majora procentul creditarii in lei in detrimentul celei in valuta au determinat o serie de banci sa micsoreze dobanda la creditele in moneda nationala sub pragul psihologic de 20%. Ultima micsorare a dobanzii de interventie (dobanda de politica monetara, cum o intituleaza mai nou banca centrala) operata de BNR a atras dupa sine un nou val de scadere a dobanzilor bancare. Pe langa micsorarea dobanzilor la depozitele populatiei in banci, dobanda de interventie de 15,75% a antrenat si o scadere a dobanzilor la creditele in moneda nationala. Daca, pana acum, de dobanzi sub 20% pe an se bucurau doar cateva credite ipotecare/imobiliare acordate de Alpha Bank, ING Bank si CEC, din luna martie, si creditele pentru nevoi personale contractate prin BCR si Raiffeisen Bank se vand la dobanzi de 18,5% si 19% pe an. Astfel, la creditele pentru nevoi personale, Flexi-Credit contractat de la Raiffeisen Bank, dobanda scade de la 26% la 19% pe an (DAE este 25,21%, calculat pe un termen de 5 ani), iar pentru creditele imobiliare (inclusiv cele pentru constructia de locuinte) de la 23% la 19% pe an.

Banca Comerciala Romana (BCR) a mers chiar si mai departe si a lansat un nou credit pentru nevoi personale, in lei, cu un plafon maxim de 10.000 echivalent euro. Creditul se acorda pe o perioada de pana la zece ani si are o dobanda variabila de 18,5% pe an. Pentru acest tip de credit, banca nu solicita avans sau girant. Evolutia descrescatoare a ratelor dobanzilor la creditele in lei se datoreaza politicii bancii de a oferi preturi care sa urmeze evolutiile recente de pe piata monetara interbancara, in asa fel incat creditarea in lei sa devina cat mai convenabila pentru clientii nostri. Pe de alta parte, spre deosebire de creditele in valuta, preferate chiar si de persoanele fizice care nu obtin venituri in valuta, creditele in lei ofera posibilitatea evitarii riscului valutar, adica a majorarii ratelor de rambursat pe seama evolutiei nefavorabile a cursului de schimb. Consideram ca argumentele de mai sus vor recomanda drept atractive produsele de credit in lei pentru persoanele fizice, a declarat Mihail Ion, Tresory Research Manager Raiffeisen Bank.

In ciuda faptului ca restantele evidentiate de Biroul Unic de Credit au o pondere mai mare pe lei decat pe valuta, bancile comerciale continua sa incerce o reorientare a populatiei catre creditarea in lei. Dupa cum explica Serban Epure, director general al Biroului de Credit, evolutia restantelor active inregistrate in luna februarie arata o scadere fata de ianuarie a restantelor la creditele in valuta. Astfel, pentru creditele in dolari, restantele au scazut de la 791.000 de dolari, la sfarsitul lunii ianuarie, la 733.000 de dolari pe 22 februarie. Pentru creditele in euro, scaderile au fost de la 1,2 milioane de euro in ianuarie la 1,1 milioane de euro in februarie. In schimb, la creditele in lei, volumul restantelor a crescut de la 625 de miliarde de lei in ianuarie la 658 de miliarde de lei in februarie (aproximativ 18 milioane de euro).

Oglinda restantelor la Credite

658 de miliarde de lei (aproximativ 18 milioane de euro) pentru creditele in lei
791.000 de dolari pentru creditele in dolari
1,1 milioane de euro pentru creditele in euro
Procentajul restantierilor la mai multe banci a scazut in februarie fata de ianuarie. Astfel, in luna februarie, la Biroul de Credit mai era inregistrata doar o persoana cu restante la 10 banci, fata de ianuarie, cand existau 3 persoane cu debite fata de zece banci si una cu restante la 11 institutii de credit. De asemenea, numarul persoanelor cu restante la doua banci a scazut de la 13.650 in ianuarie la 11.641 persoane in februarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri