Un studiu UniCredit arata ca suntem cei mai saraci din noua Europa: avutia financiara a romanilor ca procent din PIB e de numai 19%, fata de 41% a bulgarilor. Saracia nu ne lasa nici sa ne imprumutam prea mult: indatorarea romanilor e de numai 8% din PIB, fata de 18% in Bulgaria. Iata de ce multi dintre noi nu-si permit un credit bancar si apelam in continuare la un imprumut prin CAR (Casa de Ajutor Reciproc).

Conform unei statistici realizate de Banca Nationala, in Romania sunt inregistrate nu mai putin de 3.306 de CAR-uri, mai multe decat numarul total de unitati bancare, care abia a trecut de 3.000. CAR-urile functioneaza in mai toate intreprinderile de stat sau privatizate recent: Renel, Posta, CFR, Sidex, Antibiotice sau Arctic, dar si in administratia locala sau centrala, in scoli, spitale, justitie, la Renel, Peco, Posta, CFR, prefecturi, consilii locale si judetene. Suntem atat de saraci incat exista chiar si un CAR al sistemului bancar iar salariatii CEC-ului si ai BNR se imprumuta de la propriile CAR-uri!

Numarul CAR-urilor este oglinda saraciei din orasele romanesti. Daca in Bucuresti exista doar 34 de CAR-uri, printre care cele de la IOR, RATB, IMGB sau pentru pensionari, in orasele munictoresti sau din estul mai putin dezvoltat al tarii exista un numar dublu sau triplu de CAR-uri: in Iasi sunt 101 de CAR-uri si peste 50 in fiecare din orasele Brasov, Sibiu, Pitesti si Constanta.

Angajatii BNR din din Iasi, Galati, Slatina, Tirgu Jiu, Buzau si Iasi se imprumuta la propriile CAR-uri, la fel ca functionarii ultimei banci de stat, CEC, care are, la randul sau, propriul CAR, precum si filiale in alte 13 orase din tara. Exista chiar si un CAR a sistemului bancar!

CAR-uri exista si in mari intreprinderi din tara precum Sidex Galati, Antibiotice Iasi, Petrobrazi, Compa, Flaro si Scandia din Sibiu, Arctic, Romci, UPET, Romvag sau Romlux.

In toate domeniile de activitate exista CAR-uri, exista chiar si Casa de Economii si Credit Mutual SOS al Intreprinzatorilor Particulari din Zona Ciucului sau al Muzeului Brukenthal din Sibiu.

BNR a relizat lista CAR-urilor in scopul de a aplica o noua lege prin care BNR supravegheaza activitatea Institutiilor Financiare Nebancare (IFN-uri), precum si pe cea a CAR-urilor si caselor de amanet, entitati ce se ocupa cu activitatea de creditare.

Foarte multe societati de leasing

Conform listelor BNR, exista in prezent un numar de 278 de IFN-uri, in mare majoritate societati de leasing, precum si societati de creditare care acorda credite de consum in magazine, societati care ofera credite imobiliare si societati care acorda microcredite pentru intreprinzatori.

Potrivit noii legi, aceste societati sunt obligate sa se transforme in societati pe actiuni si sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro. Li se interzice sa emita obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati, ceea ce a starnit proteste din partea reprezentantilor societatilor vizate. Se pare ca o buna parte dintre micile societati de leasing nu vor putea intruni noile conditii ale BNR si vor disparea.

In privinta CAR-urilor, inregistrate ca asociatii, acestea isi pot continua activitatea, cu conditia sa notifice BNR-ul pentru a putea fi luate in evidenta si inscrise in Registrul de evidenta tinut la BNR.

Conform legii, CAR-urile sunt entitati care desfasoara activitati de creditare reprezentand "Acordare de credite catre membrii unor asociatii fara scop patrimonial, organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor, respectiv case de ajutor reciproc".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri