Atunci cand vine vorba de cardurile de credit, bancherii spun despre aceste produse bancare ca sunt o rezerva de bani si ca ar trebui folosite numai la cumparaturile prin POS si nu pentru retrageri de numerar.
De asemenea, bancile introduc comisioane importante la retragerile de numerar de la bancomate cu cardurile de credit. Daca tot incurajeaza platile la comercianti, prin rate fara dobanda, promotii, de ce bancherii nu interzic retragerile de cash de la ATM in loc sa aplice comisioane piperate pentru aceste tranzactii?

Institutiile de credit arata ca nu iau in considerare interzicerea in totalitate a accesului la numerar intrucat clientul poate avea uneori nevoi urgente, exceptionale si poate decide utilizarea cardului de credit pentru numerar.

„Bancherii nu recomanda retragerea de numerar pentru ca scopul in care a fost creat cardul de credit este pentru acoperirea cumparaturilor lunare dintr-o linie de credit de valoare relativ mica (uzual 2-3 salarii). In consencinta bancile limiteaza accesul la numerar sau/si il taxeaza sulimentar. Pentru nevoia clientilor de a avea acces la fonduri suplimentare exista produse diferite pentru sume mici - overdraftul pe cont curent, pentru sume mai mari - creditele de nevoi personale”, a precizat Titi Stoenescu, director executiv aria carduri la Raiffeisen Bank.

El spune ca banca limiteaza accesul la numerar la 40% din limita acordata pe cardul de credit.

O practica similara este adoptata si de alte banci. De exemplu, OTP Bank restrictioneaza, la noul card de credit lansat, accesul clientilor la numerarul de pe card la 50% din suma.

‘’Nu putem bloca o functionalitate de baza a cardului, chiar daca este vorba despre un card de credit. Pot exista situatii de urgenta, in care este necesara folosirea cardului la ATM. Tarificarea diferentiata a folosirii cardului de credit la ATM-uri face parte din politica de stimulare a folosirii cardului la plata, care include oferirea unor programe de fidelitate diverse, reduceri, etc’’, au declarat reprezentantii BRD.

Ce comisioane percep bancile la retragerile de numerar cu cardurile de credit


wall-street.ro a realizat saptamana trecuta un top al celor mai bune dobanzi la cardurile de credit. Din analiza datelor celor 11 institutii financiare prezente in articol rezulta ca in medie comisionul de retragere numerar de la bancomate proprii este de 1%.

Sunt si cateva exceptii. Marfin Bank taxeaza cu 2,75% minim 10 lei din suma retrasa de pe card de la bancomat, in timp ce la polul opus Piraeus Bank nu comisioaneaza retragerile de numerar de la ATM cu cardurile de credit.

Cosmin Vladimirescu, country manager Romania & Moldova la MasterCard, spune ca instrumentele bancare de credit sunt destinate in principal tranzactiilor la comercianti, iar comisionul mai mare decat pe cardurile de debit, perceput de institutiile financiare pentru retragerile de la ATM, a fost gandit ca un instrument de modelare, in timp, a unui comportament corect al posesorilor.

„Cu toate acestea, bancile nu au cum sa interzica retragerile de la ATM, pentru ca asta ar insemna sa limiteze operatiunele pe care un client le poate face cu un card bancar. Important este ca posesorii sa utilizeze cardul in cunostinta de cauza si nu sa le fie ingradit dreptul de a-l folosi asa cum doresc. Mai mult, oricui i se poate intampla sa aiba nevoie de numerar si sa apeleze la cardul de credit intr-o anumita situatie, dar acest lucru nu trebuie sa devina obisnuinta”, a afirmat Vladimirescu.

El a precizat ca politicile institutiile financiare sunt diferite si ca unele banci din Romania aplica perioada de gratie si pentru platile la comercianti si pentru retragerile de numerar de la ATM.

Romanii aveau la finele lunii septembrie a anului trecut aproape 2,2 milioane de carduri de credit, cu care au realizat tranzactii de 3 miliarde lei in primele noua luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri