BNR considera ca ar putea avea loc o scadere accentuata a preturilor, care ar afecta sistemul bancar.
Preturile de pe piata imobiliara ar putea suferi o corectie, cresterea inregistrata in Romania in ultimii ani fiind in principal speculativa, a declarat ieri economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

„Exista un risc ca aceste preturi sa se prabuseasca. In Romania, cresterea lor este mai degraba un joc al convergentei. Cei care investesc asteapta ca preturile sa creasca si mai mult o data cu intrarea Romaniei in UE“, a explicat Lazea.

Problema preturilor la imobiliare a fost abordata cu o zi inainte de guvernatorul Isarescu, dupa ce, la un seminar, directorul Diviziei de Strategii de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene, Klaus Masuch, a sugerat bancilor centrale sa urmareasca evolutia preturilor activelor si chiar sa aiba in vedere masuri pentru evitarea unor crize pe aceste piete. Mugur Isarescu a aratat ca BNR nu a fost preocupata pina in prezent de preturile activelor, dar are in vedere sa monitorizeze mai atent evolutia din aceste piete intrucit, cel putin in unele zone, se observa cresteri excesive. „Cel putin in nordul Bucurestiului este clar un asset bubble. Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca preturile paminturilor si ale caselor sint mult exagerate“, a afirmat guvernatorul.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5455&art=13180&cHash=036bbf6754

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »