Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a anuntat ca va sprijini viitorul tribunal care ar urma sa judece procesele privind clauzele abuzive, dar daca bancile vor concluziona ca nu sunt protejate si interesele proprii si ale clientilor va promova varianta initiala, respectiv recursul la Inalta Curte.

"Comunitatea bancara va urmari cu atentie procesul infiintarii Tribunalului specializat si isi exprima disponibilitatea de a sprijini eforturile autoritatilor pentru buna organizare si functionare a acestuia. Totodata, in conditiile in care comunitatea bancara va ajunge la concluzia ca nu se creeaza cadrul protejarii, in egala masura, a intereselor clientilor si institutiilor de credit, Asociatia Romana a Bancilor va continua sa sustina si sa promoveze propunerile initiale ale sistemului bancar, astfel incat instanta de recurs sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie", arata ARB, intr-un comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca procesele privind clauzele abuzive din contracte de prestari servicii, inclusiv credite, vor fi judecate de trei sau patru instante specializate, printre altele la Bucuresti, Cluj si Iasi, pentru a nu suprasolicita Curtea Suprema cu astfel de cazuri foarte tehnice.

"Ministerul Justitiei are in pregatire in acest moment specializarea a doua, trei, maxim patru instante care sa judece aceste cauze speciale. Pentru fiecare judecator de la fiecare judecatorie e foarte greu sa intre in detalii de contracte de zeci, sute de pagini si cu lucruri foarte tehnice. Procesele de acest tip se vor judeca in trei, patru - asta am discutat ieri cu ministrul Justitiei - instante specializate, probabil curti de apel, Bucuresti, Cluj, Iasi. Ideea este sa nu mai incarci Curtea Suprema si sa aduci orice om care are un proces cu o banca, de la Botosani sau de la Satu Mare, sa-l aduci la Bucuresti", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca Ministerul Justitiei lucreaza in prezent la organizarea acestor instante.

BNR forteaza impacarea...
Citeste si: BNR forteaza impacarea clientilor cu bancile: Ce sanse are proiectul?

In sedinta de miercuri a Guvernului, Ministerul Justitiei a propus amanarea pana la 1 februarie 2014 a posibilitatii denuntarii clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discutii inclusiv cu caracter politic, a decis sa nu aprobe actul normativ, astfel ca prevederile legale privind denuntarea acestor clauze vor fi aplicate de la 1 octombrie 2013.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Legile propuse de senatorul Zamfir, declarate neconstitutionale de CCR