Excesul de reglementare este considerat, pentru al doilea an consecutiv, principalul risc care ameninta activitatea bancilor si companiilor din sectorul serviciilor financiare, alaturi de interventia guvernelor in economia de piata, potrivit unui studiu publicat ieri de PricewaterhouseCoopers si Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare (CSIF), transmite Reuters.

Noile standarde de contabilitate, modificarea cerintelor de capital, in baza acordului Basel II, si o serie de noi reguli ale Uniunii Europene au determinat nemultumirea reprezentantilor sectorului financiar, se arata in studiul "Banking Banana Skins" realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) si (CSIF) in randul unor banci din 60 de tari. "Sectorul financiar lanseaza o provocare catre autoritatile de reglementare pentru gasirea unui echilibru intre costuri si beneficii", a declarat John Hitchins, de la divizia britanica a PricewaterhouseCoopers, potrivit Mediafax.

Ingrijorarea institutiilor financiare a crescut in mod semnificativ in privinta riscurilor determinate de pietele de marfuri, care ocupa, in acest an, locul patru, fata de pozitia a 14-a, detinuta in anul 2005.
Pozitia a cincea este ocupata de ratele dobanzilor, care au avansat de pe locul 12, iar riscurile asociate pietelor emergente au avansat pana pe pozitia a noua, de la locul 15. Printre riscurile care determina cel mai ridicat grad de ingrijorare se numara, de asemenea, pericolele asociate creditelor, instrumentelor derivate si fondurilor de hedging. Nivelurile ridicate de lichiditati din sistemul financiar determina reducerea marjelor de profitabilitate, iar bancile isi asuma riscuri mai mari pentru a-si proteja veniturile.

Unele riscuri, precum frauda si spalarea de bani, sunt considerate mai reduse fata de anul trecut.

Reprezentantii bancilor apreciaza, in proportie de 64%, fata de 57% in anul 2005, ca institutiile de creditare sunt capabile sa faca fata unor socuri in sistemul financiar.
Indicele Banana Skins calculat in acest an, pe baza rezultatelor sondajului, a consemnat o crestere semnificativa fata de valoarea din anul 2005, apropiindu-se de nivelul record din anii 2000-2002, cand a avut loc o cadere a pietelor financiare.

"Rezultatele din acest an ne arata ca oamenii devin mai ingrijorati in privinta perspectivelor financiare si a daunelor pe care acestea le pot produce bancilor. Dar nu suntem inca in punctul in care riscurile devin o amenintare la adresa existentei acestor institutii", a declarat David Lascelles, co-director al CSIF.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri