Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus marti dobanda de politica monetara de la 3,75% la 3,5% pe an si a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii, ambele decizii fiind anticipate de analisti, anunta Mediafax.

Alte decizie adoptata marti de BNR vizeaza gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar. De asemenea, CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat joi intr-o conferinta de presa. Analistii se asteptau ca BNR sa reduca dobanda. Astfel, 15 din 20 de participanti la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania estimau diminuarea la 3,5%, in timp ce restul vedeau posibila mentinerea la 3,75%.

Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobanzii intr-un ciclu de relaxare a politicii monetare care a inceput in iulie 2013, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2014 indicand o dobanda de 3,5%. Prognozele pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 3% si un maxim de 4%, potrivit AAFBR.

Totodata, analistii apreciaza ca rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei, mentinute la 12% in luna februarie, pot fi reduse la 10% pana la finalul anului. Estimarile pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 5% si un maxim de 12%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta, pastrate la 18%, pot fi reduse la 15% pana la sfarsitul anului anului. Previziunile analistilor pentru decembrie 2014 oscileaza intre minim 10% si maxim 18%. Banca centrala a redus la inceputul lunii ianuarie rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

Citeste si:
Bancile centrale vor face legea pe burse in trimestrul al doilea
Bancile centrale vor face...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 28 septembrie: euro scade, dar dolarul urca
Setari Cookie-uri