Reducerea contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale va avea un impact bugetar limitat in acest an, dar in 2015 Romania va fi fortata sa isi ajusteze deficitul structural de la 1,7%-1,8% pana la 1%, pentru a se incadra in tinta convenita cu Uniunea Europena, a declarat, pentru wall-street.ro, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

"Reducerea de CAS sau alte masuri similare au un efect limitat anul acesta, dar impactul va fi simtit din plin in 2015, cand trebuie sa ajustam deficitul pana la tinta asumata de deficit structural de 1% din PIB. Acum, probabil ca suntem undeva pe la 1,7-1,8% deficit structural. Practic, am amanat ajustarea pentru 2015", avertizeaza Dumitru.

Premierul Victor Ponta a anuntat aseara ca CAS vor fi reduse cu cinci puncte procentuale, de la 1 octombrie, desi Guvernul nu a ajuns la o intelegere cu FMI. Ponta este convins ca in acest an masura nu va duce la o ratare a tintei de deficit, in conditiile in care impactul pe ultimele 3 luni din an este de numai 850 milioane lei.

Pe de alta parte, conform estimarilor Consiliului Fiscal, pe termen scurt reducerea CAS produce un gol de venituri de circa 5 miliarde de lei pe an, aproximativ 0,6%-0,7% din PIB. Tinand cont ca tinta de deficit structural pentru 2015 este de 1% si in lipsa unor masuri concrete si eficiente de crestere a gradului de colectare, 2015 va fi un an greu, de austeritate

Nu putem sa punem la indoiala necesitatea reducerii CAS, dar pe termen scurt creeaza un gol de venituri - Ionut Dumitru

Citeste si:
Bacsisul se oficializeaza in Romania. Care sunt regulile
Bacsisul devine oficial in...

De altfel, Comisia Europena a sesizat pe baza raportului de convergenta ca nu este deloc clar de unde vine aceasta ajustare a deficitului si care sunt masurile pe care Guvernul le va lua astfel incat sa coboare la un deficit structural de 1% din PIB.

“Dimpotriva, noi avem in vedere masuri cu impact negativ pe buget. Probabil ca vor fi surprize dupa alegeri, daca pana atunci nu se vor schimba prea multe. Trebuie a avem in vedere ca anul viitor trebuie sa facem o ajustare care sa ne permita incadrarea in tintele convenite cu UE”, concluzioneaza Ionut Dumitru.

*Declaratiile sefului Consiliului Fiscal au fost facute cu o saptamana inaintea deciziei de reducere a CAS, in cadrul unui WALL-STREET Lunch. Interviul complet cu Ionut Dumitru va fi publicat in cursul acestui weekend.

.

Citeste si:
Dăianu: Reducerea taxelor și impozitelor, o greșeală
Dăianu: Reducerea taxelor și...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Între coronavirus și decizii ale Fed, bursele i-au amețit pe investitori
Setari Cookie-uri