Creditarea va inregistra imbunatatiri in perioada urmatoare pe plan local, insa chiar si asa evolutia nu va fi una puternic pozitiva, considera viceguvernavetorul BNR, Cristian Popa.

“Ma astept la o crestere graduala a creditarii in Romania, insa va fi un proces de durata, nu va fi un avans brusc. Nu cred ca putem sa iesim in evidenta ca o tara unde creditarea creste spectaculos pentru ca pe plan local avem in buna parte filiale ale bancilor straine care nu se pot diferentia foarte mult de politica generala a bancilor-mama”, a declarat Cristian Popa, la o intalnire cu investitorii romani si straini organizata de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Popa a mai adaugat ca nu se astepta la cresterea cerintelor de capital pentru bancile din Romania, in ciuda faptului ca aceasta tendinta exista in alte tari europene.

“Nu anticipam nevoia de a cere actionarilor privati capital aditional in bancile locale, iar acest lucru cred ca reprezinta o relaxare ce va duce la imbunatatirea creditarii, insa repet – fara sa vedem ceva foarte spectaculos mai ales pe termen scurt”, a mentionat Cristian Popa.

Anterior, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu declarase ca bancile si-ar putea relua activitatea de creditare din nevoia de a face profit, deoarece resursele potentiale s-au ingustat. Oltenu a recunoscut ca nivelul rezervelor minime obligatorii, de 18% pentru euro si 12% pentru lei, este un cost suplimentar pentru banci, care se regaseste in costul creditarii, insa considera ca nu reprezinta un impediment semnificativ al creditarii in lei.

Cresterea preturilor s-a...
Citeste si: Cresterea preturilor s-a temperat. Rata inflatiei a ramas la 4,1%

Cititi si Studiu: Romania, a 4-a cea mai mare piata bancara din regiune


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »



Citeste si
Deficitul extern al Romaniei la 4 luni, cu 40% mai mare decat in 2018