Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras, luni, 400 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu maturitatea in aprilie 2020. Costul de finantare este insa mult mai redus fata de licitatiile anterioare pentru aceste titluri.

Trezoreria a primit oferte de 1,019 miliarde lei, de 2,5 ori mai mult fata de suma de 400 milioane lei vizata prin aceasta licitatie. Randamentul mediu acordat a fost de 3,5% pe an, sub costul de 4,29% pe an rezultat in urma licitatiei anterioare pentru aceste obligatiuni, care a avut loc in luna mai. Totodata, costul de finantare afisat este cu mult sub cel inregistrat in luna decembrie a anului trecut, de 5,14% pe an, informeaza Mediafax.

Emisiunea de obligatiuni cu maturitatea la sapte ani a fost lansata in martie 2013, iar statul a atras pana in prezent, prin aceste titluri, 3,535 miliarde lei.

Marti va avea loc o noua redeschidere a emisiunii, printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia Finantele vor accepta numai oferte necompetitive, la un randament similar costului mediu rezultat in urma operatiunii de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 60 milioane lei.

MFP vrea sa atraga in luna iulie 4,105 miliarde lei de pe piata interna prin vanzarea de titluri de stat, luna in care ajung la scadenta doua emisiuni, de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, cu o valoare cumulata de 6,8 miliarde lei.

De la inceputul anului, Finantele au atras de pe piata interna 21,778 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri