Cat de sigure sunt cardurile contactless

Cat de sigure sunt cardurile contactless

"Atunci cand apare orice tehnologie noua sunt persoane care au retineri in a o adopta. Intr-o majoritatea covarsitoare, refuzul a venit din slaba informare si acest lucru ni l-am reprosat intai noua. Am facut o campanie de informare a clientilor vis-a-vis de ceea ce priveste modalitatile de plata si riscurile, iar sesizarile au scazut. Cred ca intotdeauna oamenii trebuie informati, pentru ca slaba informare atrage dupa sine o retincenta in a folosi tehnologia respectiva", apreciaza Cristian Lia (foto), manager cards administration ING Bank.

Intrebat despre ce se intampla in caz ca un card contactless este furat si daca banca in cauza despagubeste, Cristian Lia a declarat ca "este important sa suni cat mai repede posibil in caz ca ti se fura orice card, nu doar contactless. Chiar si aceste carduri suporta anumite limite pe care clientii si le pot seta sau bloca anumite canale de la plata din aplicatii de internet banking. Daca se fura un card, in primul rand, trebuie sa sune la banca pentru a-l bloca. Ca sa raspund la intrebare: da, esti acoperit".

Un card contactless, imposibil de replicat

Un card contactless, imposibil de replicat

Prezent la conferinta Banking 2.0, Orlando Docan (foto), finance business development manager, Oberthur Technologies, a declarat ca acest tip de card, contactless, are incorporata o antena care este conectata la cipul cardului. "Antena foloseste campul de radiofrecventa al terminalului de plata pentru a activa cipul si pentru a initia comunicarea intre cip si terminalul de plata. Din punct de vedere al securitatii, acest tip de card este la fel de sigur pentru ca are loc o comunicare intre cip si terminal, o comunicare care este protejata de niste chei care filtreaza informatia. Acele chei sunt stocate si in terminalul de plata si foarte important exista o cheie unica pentru fiecare cip, astfel incat un card contactless devine imposibil de replicat datorita acestei chei unice".

Mai mult, exista niste reguli pe care bancile le-au adoptat pentru a creste gradul de confort al clientilor, mai spune Orlando Docan. "In modul de comportament al cardului exista niste contori definiti care limiteaza activitatea de plati contacteless la un numar de tranzactii. Exista si banci care trimit clientilor un sms atunci cand este realizata o plata contactless. De asemenea, printr-o tranzactie contactless nu se schimba informatiile personale ale detinatorului de card. Ca urmare, nimeni nu poate obtine aceste informatii pentru a replica o plata. Din punctul acesta de vedere, putem spune ca securitatea este mai ridicata decat in cazul unui card contact, din prima faptului ca nu mai este nevoit sa dai cardul din mana".

7 milioane de carduri contactless in urmatorii 2-3 ani. Unele banci migreaza cu intreg portofoliul la noua tehnologie

7 milioane de carduri contactless in urmatorii 2-3 ani. Unele banci migreaza cu intreg portofoliul la noua tehnologie

Numarul de carduri contactless din Romania va creste semnificativ in urmatorii ani, totalul acestora fiind asteptat sa depaseasca 7 milioane, estimeaza Cosmin Vladimirescu, general manager pentru Romania al MasterCard.

“Ma astept sa vedem in Romania peste 7 milioane de carduri contactless in urmatorii 2-3 ani. In momentul de fata, 10 banci locale emit si accepta carduri contactless si mai multe institutii de credit au decis migrarea intregului portofoliu catre acest segment. Acceptarea tehnologiei contactless va fi in crestere in anii urmatori. 11 din primii 20 retaileri din Romania, care genereaza peste 30% din volume, au trecut deja la contactless; am reusit sa ii convingem si nu a fost greu”, a declarat Cosmin Vladimirescu.

Numarul de carduri contactless emise in prezent in Romania depaseste cifra de 1 milion. Cosmin Vladimirescu adauga faptul ca pe plan local exista 7.000 de terminale contactless, reprezentand circa 6% din piata.

Cifrele sunt in crestere si la nivelul bancilor. ING, una dintre institutiile de credit care incearca sa migreze portofoliul de carduri spre tehnologia contactless, anticipeaza ca va ajunge la un portofoliu de 860.000 de unitati in primul trimestru al anului viitor.

“Am depasit plafonul de 1 milion de carduri din care 430.000 beneficiaza de tehnologia contactless. Estimez ca cifra de 430.000 se va dubla la finalul T1 2015”, a mentionat Cristian Lia, manager cards administration ING Bank Romania.

De ce nu se fac tranzactii contactless? Doar 5% din clientii ING care au carduri contactless le folosesc la potential maxim

De ce nu se fac tranzactii contactless? Doar 5% din clientii ING care au carduri contactless le folosesc la potential maxim

Si totusi, in ciuda unei piete a cardurilor contactless aflata in crestere, romanii inca sunt reticenti cand vine vorba sa foloseasca noua tehnologie. Potrivit reprezentantului ING Cristian Lia, putin peste 20.000 de clienti ING fac tranzactii contactless desi portofoliul de carduri contactless al bancii ajunge la 430.000. Mai exact, doar 4,6% din posesorii de carduri ING contactless le si folosesc la adevaratul potential.

“De ce nu se fac de tranzactii contactless? Din patru motive: pentru ca nu exista indeajuns de multe carduri – si vor exista; pentru ca nu exista indeajuns de multe terminale – si vor exista; dar si pentru ca avem nevoie de educarea clientului, dar si a comerciantului care foloseste contactless”, mentioneaza Cristian Lia. “Mi s-a intamplat sa fac cumparaturi intr-unul dintre primii trei cei mai mari retaileri din Romania si mi s-a spus ca terminalul contactless nu functioneaza, desi cu o zi inainte facusem o tranzactie contactless la aceeasi casa. Din acest motiv spun ca inca mai trebuie lucrat la educatia comerciantilor”, a mai adaugat el.

De asemenea, obisnuinta si lipsa unei educatii financiare financiare foarte solide ii determina pe multi dintre posesorii de carduri contactless sa le foloseasca in continuare ca si cand ar fi niste carduri clasice.

“Ce ma doare si ma intristeaza este ca atunci cand ma duc la McDonalds, unde exista terminale care accepta contactless, vad persoane care desi au carduri contactless prefera in continuare sa le introduca in POS in loc sa faca o tranzactie fara sa mai introduca codul PIN. Este un efort educational care trebuie facut concomitent cu emiterea de carduri si POS-uri contactless”, mentioneaza reprezentantul MasterCard Cosmin Vladimirescu.

Este pregatita piata din Romania pentru digital wallet?

Este pregatita piata din Romania pentru digital wallet?

Cardul va deveni in viitor istorie, iar platile le vom efectua cu smartphone-ul, a declarat Adrian Locusteanu, director ICT Telekom Romania. Cu toate acestea, in Romania acest lucru nu va putea fi posibil prea curand, in contextul in care si platile contactless sunt la inceput.

"Implementarea acestui tip de tranzactii va fi dificila in zona de acceptare, pentru ca infrastructura de plati nu a depasit pragul de 5% ca si POS-uri contactles. Astfel, exista o ezitare si trebuie asteptat mai mult pentru a se dezvolta infrastructura de aceptare. In Polonia, spre comparatie, s-a dezvoltat foarte mult aceasta industrie deoarece s-a investit, iar consumatorii s-au obisnuit si au adoptat acest comportament de tranzactii", a spus Adrian Locusteanu.

Sursa foto: Mircea Dragos