Cursul anuntat de BNR pentru euro a urcat foarte aproape de 4,5 lei/euro, pe volume ridicate in piata interbancara, in timp ce paritatea pentru dolar a crescut cu aproape 9 bani, la nivelul maxim din doi ani si cinci luni, ca urmare a intaririi monedei americane pe pietele externe in raport cu euro.

Paritatea pentru euro a urcat cu 1,52 bani, la 4,4973 lei. Un curs mai ridicat a fost inregistrat cel mai recent pe 19 martie, cand euro a fost cotat la 4,4997 lei. Referinta pentru dolar a crescut cu 8,74 bani (2,37%), la 3,7742 lei, cel mai ridicat curs incepand cu 3 august 2012, scrie Mediafax.

Incheierea programului de achizitii de obligatiuni de catre Rezerva Federala a SUA si perspectiva majorarii dobanzilor in Statele Unite in perioada urmatoare, dar si cresterea economica solida din SUA in opozitie cu stagnarea din Europa, au sustinut in ultimele luni aprecierea monedei americane in raport cu euro si, prin corespondenta, fata de leu.

Trendul a fost sustinut de asteptarile pietelor financiare ca Banca Centrala Europeana sa lanseze la inceputul acestui an propriul program de achizitie de obligatiuni guvernamentale. Euro a scazut luni cu 0,5%, la 1,19 de dolari, marcand cel mai jos nivel din martie 2006 pana in prezent.

Moneda europeana a scazut dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat saptamana trecuta ca achizitiile de obligatiuni guvernamentale se afla printre intrumentele care ar putea fi utilizate de institutie pentru a-si indeplini mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 9 mai: leul se depreciaza din nou
Curs valutar BNR astazi, 9...

Pentru francul elvetian, banca centrala a anuntat un curs de 3,7428 lei, in urcare cu 1,55 bani fata de miercuri, 31 decembrie. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cursul a inchis in 2014 cu o variatie foarte redusa fata de finele anului anterior, dupa ce jumatate din an, din mai si pana in noiembrie, a oscilat in jurul nivelului de 4,4 lei/euro. Comparativ cu paritatea de 4,4847 lei inregistrata pentru euro in ultima sedinta din 2013, leul a consemnat o apreciere de numai 0,26 bani, sau 0,06%.

Cu putin inainte de ora 13:00, euro era cotat in piata interbancara la 4,4970 - 4,4980 lei, in urcare de la 4,4832 lei in tranzactiile derulate pe finalul precedentei sedinte a pietei locale, de miercuri, 31 decembrie.

"Pe curs nu se intampla nimic, doar volumele sunt ridicate. Leul a ramas stabil in prima parte a zilei, evolutia fiind similara cu cea a celorlalte monede mai importante din regiune. Temerile legate de Grecia pun un pic de presiune pe valutele emergente precum leul", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci. Leul a inceput anul pe un trend de depreciere fata de euro considerat traditional de dealeri, iar cursul a urcat foarte aproape de 4,5 lei/euro, intr-o piata interbancara cu volume peste medie.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 8 mai: leul revine pe crestere firava
Curs valutar BNR astazi, 8...

"S-a deschis un pic sus, aproape de 4,5 lei/euro, pe volume bune. Traditional leul incepe anul in depreciere si s-ar putea sa vedem cursul peste 4,5 lei/euro in ianuarie, poate in prima jumatate a lunii. Moneda nationala ar putea fi influentata si de un impact al platilor externe pe care le fac exportatorii in aceasta perioada", a spus dealerul.

Tranzactiile din prima parte a zilei de luni au avut loc intre un minim de 4,4925 lei/euro si un maxim de 4,4990 lei/euro, ambele inregistrate in prima ora, in timp ce volumele au depasit de aproximativ doua ori media pentru prima jumatate a sedintei.

In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,5% fata de euro, iar zlotul a stagnat. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut luni la 0,09% - 0,51% pe an, de la 0,14% - 0,57% pe an miercuri, ultima sedinta a anului trecut.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,23% - 0,71% pe an, comparativ cu 0,24% - 0,73% pe an in sedinta precedenta. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, se plaseaza la 1,68% pe an, comparativ cu 1,7% pe an miercuri.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 7 mai: leul trece pe depreciere
Curs valutar BNR astazi, 7...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Analiza Moneycorp: Euro ar putea ajunge 4,85 lei