Fondurile mutuale au inregistrat o crestere a activelor cu 3,46% in lei in luna iulie fata de sfarsitul lunii iunie, de la 660,3 milioane lei (185 milioane euro) pana la 683,18 milioane lei (192,6 milioane euro), desi numarul de investitori a ramas aproape neschimbat
Nivelul activelor nete ale fondurilor mutuale inregistrat la sfarsitul lunii iulie a fost 56,4% mai mare fata de finele anului 2005, cand insumau 436,8 milioane lei (118,8 milioane euro), potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv din Romania (UNOPC), citate de NewsIn.

Cel mai mult au crescut activele fondurilor deschise de investitii, care au inregistrat, la 31 iulie, active de 493,6 milioane lei (139,2 milioane euro), cu 4,5% mai mult decat la sfarsitul lunii iunie. Fondurile inchise de investitii au afisat active de 189,59 milioane lei (53,46 milioane euro), in crestere cu 0,7% raportat cu 30 iunie, arata datele UNOPC. Fondul care a afisat cea mai mare crestere lunara a unui titlu de participare, in luna iulie, a fost fondul inchis cu plasamente in actiuni BT Invest, cu o valoare cu 20,1% mai mare decat la sfarsitul lunii precedente.

Cresteri mari au mai afisat si alte fonduri cu plasamente in actiuni, cum sunt fondurile deschise Active Dinamic (administrat de Swiss Capital Asset Management), cu o valoare a unui titlu cu 14,3% mai mare fata de iunie, Premio (administrat de Pioneer Asset Management), cu spor lunar de 12,9% si Napoca (administrat de Globinvest) cu o crestere de 12,8% in aceeasi perioada, releva datele UNOPC. De altfel, in iulie, toate fondurile mutuale au inregistrat cresteri ale valorii titlului de participare.

Cei mai multi bani au fost investiti in fondul cu plasamente monetare Simfonia 1, administrat de SG Asset Management. Simfonia 1 avea, la 31 iulie, o cota de piata de 14,47% (activ net de 71,4 milioane lei) din punctul de vedere al activelor fondurilor deschise, urmat de fondul cu plasamente diversificate BCR Dinamic, cu 12,91% (activ net 63,7 milioane lei).

Fondul inchis de investitii cu plasamente monetare DEPFA Romania gestioneaza cele mai mari active, de 167,89 milioane lei, care reprezinta 88,6% din activele nete ale fondurilor inchise de investitii si 24,5% din activele totale ale fondurilor mutuale, desi are doar doi investitori, potrivit datelor furnizate de UNOPC.

Numarul de investitori a inregistrat o crestere nesemnificativa in iulie. Astfel, fondurile deschise de investitii, care se adreseaza unui numar mare de investitori, au atras 74.640 investitori care au ales sa-si plaseze banii in titlurile lor la 31 iulie, cu noua mai multi decat erau inregistrati cu o luna in urma. Fondurile inchise de investitii, care se adreseaza unui numar limitat de investitori care au plasamente importante, au acelasi numar de investitori, 70. Media unui plasament, la 31 iulie, era de 6.613 lei (1865 euro)/investitor in cazul fondurilor deschise, si de 2,7 milioane lei (761.000 euro)/investitor pentru fondurile inchise de investitii, arata datele UNOPC.

Totusi, cele 683,18 milioane lei plasate in fondurile mutuale la sfarsitul lunii iulie reprezentau doar aproximativ 0,2% din produsul intern brut estimat al Romaniei pentru acest an (330 miliarde lei). Importanta fondurilor de investitii "continua sa ramana nesemnificativa", se aprecia, de altfel, in ultimul raport asupra stabilitatii financiare al bancii centrale. Comparativ, in Cehia si in Ungaria activele nete ale fondurilor deschise de investitii depaseau 5% din PIB in 2003.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri