Asirom si-a propus obtinerea unui profit de 13,3 milioane de lei in 2014, dar a incheiat anul cu un rezultat negativ de 29,4 milioane de lei, in scadere cu 87,5% fata de 2013, pe fondul pierderilor din liniile de asigurari de raspundere civila auto (RCA) si agricole.

"RCA a fost principala linie de business care a adus Asirom pierdere in 2014. A doua linie business care a contribuit la rezultatul negativ al companiei a fost cea de asigurari agricole, unde deja am restrictionat de la subscriere clientii cu daunalitate mare si am instituit o politica de subscriere mult mai prudenta", a declarat vicepresedintele Directoratului Asirom, Daniela Meghea, in AGA asiguratorului.

In 2013, pierderile Asirom, parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, au insumat 235,5 milioane de lei, de la un profit net de 14,9 milioane de lei in anul anterior. Compania a subscris prime din asigurari generale si de viata de 575,3 milioane de lei, in crestere cu 5,7% fata de 2013, dar sub nivelul prevazut in bugetul de venituri si cheltuieli, care prevedea subscrieri totale de 599 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Defalcat, asigurarile generale au avansat cu 4,9% fata de 2013, la 477,5 milioane de lei, nivel insa sub cel estimat, de 501 milioane de lei. Pe segmentul politelor de viata, veniturile au fost estimate la 98 milioane de lei si au atins 97,7 milioane de lei, in urcare cu 9,8% fata de 2013.

Din activitatea de asigurari generale, compania a raportat pierderi de 40,9 milioane de lei, de la 242,5 milioane de lei in 2013, iar profitul din asigurari de viata a urcat cu 52%, la 11,45 milioane de lei. Potrivit datelor Asirom, rata bruta combinata (RBC) a asiguratorului (fara a lua in considerare venitul din investitii) a fost de 97%, de la 149,5% in 2013.

RBC este unul dintre cei mai importanti indicatori din industria asigurarilor. Un nivel al acestui indicator de sub 100% arata ca activitatea este profitabila. Depasirea acestui prag inseamna ca asiguratorul pierde bani din activitatea de baza, respectiv din vanzarea politelor. Indicatorul se calculeaza ca suma intre rata daunei, care ia in calcul daunele platite, variatia rezervelor de dauna, primele subscrise si variatia rezervei de prime, si rata cheltuielilor.

Cheltuielile Asirom cu daunele pe asigurari generale au scazut cu 23,7%

"In 2014, Asirom a realizat un rezultat financiar de 49 milioane de lei (de la 38,3 milioane de lei in 2013 - n.r.). Acest rezultat a fost obtinut in conditiile unei piete financiare care a prezentat in permanenta o scadere a ratelor dobanzilor", se arata in raportul Directoratului asiguratorului aferent anului 2014. Documentul nu explica cauzele scaderii subscrierilor asiguratorului, dar aminteste de mediul politic instabil si de incetinirea economiei Romaniei din 2014, factori care s-au reflectat si in piata locala de asigurare.

"Mediul economic instabil si incetinirea economiei romanesti din 2014 se reflecta in piata asigurarilor care, prin urmare, a trebuit sa se confrunte cu demisii la varful Autoritatii de Supraveghere Financiara, anchete penale, intemnitari si chiar proteste de strada legate de problemele din industria asigurarilor. Piata asigurarilor a fost afectata si de apetitul scazut al populatiei pentru produsele de asigurare si de reorganizarile unora dintre jucatorii de top de pe piata", se spune in raport.

Anul trecut, cheltuielile cu daunele aferente asigurarilor generale au insumat 357,8 milioane de lei, in scadere cu 23,7% fata de 2013. Aproape jumatate din aceasta suma, respectiv 171,5 milioane de lei, a fost recuperata de la reasiguratori. Potrivit datelor companiei, capitalurile proprii ale Asirom s-au majorat cu 22,8% in 2014, la 170,7 milioane de lei.

La finele anului trecut, asiguratorul avea un capital social de 265,9 milioane de lei, nivel care a urcat in acest an cu 19,86 milioane de lei, la 285,76 milioane de lei, dupa finalizarea unei majorari aprobate de actionari in decembrie 2014. Ultima infuzie de capital a vizat readucerea indicatorilor marja de solvabilitate disponibila, marja de solvabilitate minima si fondul de siguranta la parametrii impusi de legislatie, asa cum se arata in raportul auditorului Asirom, KPMG Audit SRL.

"In vederea remedierii acestei situatii, prin hotararea AGEA din 22 decembrie 2014, actionarii au decis majorarea capitalului social al societatii. Pana la data de 12 februarie 2015 a fost subscrisa si varsata suma de 39,51 milioane de lei (jumatate reprezinta valoarea primei de emisiune - n.r.)", se precizeaza in raportul auditorului.

Potrivit KPMG, la finele anului 2014, Asirom avea o marja de solvabilitate de 66,2 milioane de lei, o marja de solvabilitate minima de 78,05 milioane de lei, iar fondul de siguranta se ridica la 26,01 milioane de lei. Pentru acest an, asiguratorul si-a propus obtinerea unui profit 18,8 milioane de lei, la un volum de prime de 633 milioane de lei, din care 530 milioane de lei din asigurari generale.

Asirom este parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, alaturi de Omniasig si BCR Asigurari de Viata. In functie de primele subscrise in 2014, Asirom a ocupat pozitia a sasea pe piata asigurarilor generale si de viata, dupa Allianz-Tiriac Asigurari, Omniasig, Astra, Groupama si ING Asigurari de Viata. Anul trecut, piata asigurarilor generale si de viata a atins 8,1 miliarde de lei, cu 0,4% mai putin fata de 2013, potrivit datelor ASF.

Citeste si:

    Sursa foto: Shutterstock / Cheltuieli cu masina

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri