"Investitiile publice, care sunt deseori politizate, nu pot inlocui investitiile private. Aceasta nu reprezinta o lectie cu privire la o tara anume, ci este una generala. Politicienii, ca sa fie populari, promit multe, ceea ce este normal, dar ceea ce aduce popularitatea in randul politicienilor aduce deficite economiei. Nu va bazati doar pe investitii publice. Se spune ca avansul economic din Polonia si alte tari europene a fost obtinut printr-o absorbtie foarte buna a fondurilor europene. Nu este adevarat! Fondurile europene nu pot inlocui reformele. In Polonia cresterea nu a fost adusa de banii europeni, ci de reformele destinate mediului de business. Dar, in special afacerilor noi si de dimensiuni reduse", a declarat Leszek Balcerowicz (foto).

Declaratiile au fost facute la o conferinta organizata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

"Sunt diverse sectoare economice pe care unii politicieni le numesc strategice. Ce inseamna populismele astea? Totul trebuie privatizat! Daca Romania vrea sa isi imbunatateasca perspectivele de crestere economica, privatizarea totala este cheia. Nu poti conduce eficient si sustenabil o companie detinuta stat pentru ca aceasta este vulnerabila ingerintelor si comenzilor politice. Scapati de aceste idei de tip socialist!", a mai spus polonezul.

Citeste si:

Leszek Balcerowicz a punctat ca societatea si politicienii nu trebuie sa priveasca la exemplele proaste din tarile mai bogate sau sa asculte de toti economistii din aceste tari care "propovaduiesc stimulentele fiscale si demonizeaza politica de austeritate". "Daca vrei sa reusesti in procesul de catching-up comparativ cu economiile dezvoltate, succesul unei economii depinde de numarul firmelor mici si mijlocii active", a declarat Balcerowicz.

Leszek Balcerowicz este un politician si economist polonez. Consilier al sindicatului Solidaritatea in 1980-1981, viceprim-ministru si ministru de Finante in primul guvern polonez necomunist, condus de Tadeusz Mazowiecki. In 1970 a absolvit Facultatea de Comert International a Scolii de Planificare si Statistica (actualmente Scoala Economica din Varsovia).

Planul de stabilizare si transformare a economiei poloneze conceput de Balcerowicz a reusit sa reduca inflatția, impunand o politica fiscala severa si privatizarea intreprinderilor de stat. In 1997-2000 din nou a detinut functiile de viceprim-ministru si ministru de Finante. Leszek Balcerowicz a fost, intre 1995 si 2000, presedintele partidului de centru-dreapta Uniunea Libertatii (Unia Wolnosci), iar in 2001-2007, a fost presedintele Bancii Nationale Polone.

Sursa foto: Mediafax