In ianuarie rezervele valutare s-au redus cu circa 560 mil.euro

In cursul lunii au avut loc intrari de 1,05 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene si altele, se arata intr-un comunicat al BNR.

Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei s-au situat la finele lunii ianuarie la aproape 31,68 miliarde euro, in scadere cu 559 milioane euro fata de sfarsitul anului trecut, dupa iesiri de 1,61 miliarde euro provenind din reducerea ratei RMO pentru pasivele in valuta de la 14% la 12% , conform Mediafax.

Totodata, au fost inregistrate iesiri de 1,61 miliarde euro, din impactul intrarii in vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 14% la 12%incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie - 23 februarie 2016, din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele.

La capitolul plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta se regaseste ultima rambursare de capital din imprumutul de la Fondul Monetar International pentru care Banca Nationala a Romaniei a platit circa 122 milioane echivalent euro.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,4 miliarde euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie au fost de 35,08 miliarde euro, fata de 35,48 miliarde euro la finele anului trecut.

Citeste si:
Inflația a scăzut în luna octombrie, chiar dacă ne confruntăm cu...
Inflația a scăzut în luna...

Platile scadente in februarie in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1,8 miliarde euro.

Sursa foto: Sashkin / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri