Creditele ipotecare nu par a fi indispensabile sistemului bancar. Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, a declarat ca sistemul bancar poate functiona fara a acorda deloc credite ipotecare, la fel ca pana in anul 2003, iar un nivel de incredere scazuta in stabilitatea financiara si politica poate conduce la o astfel de situatie, insa dezvoltarea pietei imobiliare si cumpararea de locuinte nu sunt posibile fara credite ipotecare, conform News.ro

“Noi am apucat si vremurile dinainte de 2003. O tara si un sistem bancar pot functiona si fara credit ipotecar deloc. In Romania, pana in anul 2003, nu a existat credit ipotecar deloc. Si bancile, slava Domnului, cam aceleasi ca azi, cu actionari poate diferiti, dar erau cam aceleasi banci, cel putin cele mari, functionau, dadeau altfel de credite, nu era o problema”, a afirmat Olteanu la Financial Forum, organizat de Profit.ro.

El a punctat sa se poate ajunge la acelasi nivel de incredere scazuta in stabilitatea financiara, politica, institutionala a Romaniei in care sa nu se mai dea credite ipotecare deloc.

In aceste conditii, sistemul financiar va functiona in continuare, insa intermedierea financiara se va reduce si mai mult, avand in vedere ca Romania deja se claseaza pe ultima pozitie in Europa din acest punct de vedere.

"Tara functioneaza, asta nu inseamna ca functioneaza bine"

“Tara functioneaza, asta nu inseamna ca functioneaza bine. Nu exista un model economic de care sa fi auzit in care dezvoltarea imobiliara, cumpararea de locuinte sa se faca fara credit ipotecar”, a mai spus Olteanu.

El a explicat ca finantarea ipotecara este partea mecanismului de formare a preturilor in domeniul imobiliar.

“Ideea ca pretul in domeniul imobiliar este deturnat de creditul ipotecar e formata de oameni care habar n-au sau n-au vazut niciodata o economie decat cea romaneasca si-si imagineaza lucruri. Nicaieri, nici in tarile cele mai bogate ale lumii, preturile in domeniul imobiliar nu se formeaza pe baza resurselor proprii ale cumparatorului, intotdeauna mecanismul de pret e format prin credit ipotecar”, a adaugat viceguvernatorul bancii centrale.

Olteanu a subliniat ca piata trebuie lasata sa functioneze pentru a fi eficienta, insa momentan este distorsionata sensibil prin legislatii care descurajeaza creditarea in conditii de piata, referindu-se la legea darii in plata.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, spune ca programul guvernamental Prima Casa, cu garantii de stat, a ramas singurul instrument de creditare ipotecara pe piata la ora actuala.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri