La bursa sibiana a derivatelor sesiunea de miercuri s-a incadrat in caracteristicile predecesoarelor sale, pastrand volumul de transfer si valoarea aferenta acestuia la cote deosebite, informeaza un comunicat remis Rompres de Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS).

Astfel, totalul de la inchidere ilustrat de 26.048 contracte futures si options din 2.498 tranzactii si de valoarea de 56,83 milioane RON, adica 16,07 milioane euro indica nivelul superior de lichiditate la care se plaseaza piata la termen in acest debut de luna.

Valoarea consemnata s-a apropiat din nou de record, plasandu-se pe locul secund in istoria BMFMS. Esentiala pentru constituirea acestor totaluri s-a dovedit a fi scadenta decembrie al carei "magnetism" s-a concretizat in dobandirea unui procent de 92 la suta din totalul zilei. Situatia este ilustrata si prin prisma pozitiilor deschise, circa 72 la suta din totalul acestora fiind acaparate de aceeasi scadenta.

La finalului intervalului alocat tranzactionarii instrumentelor derivate cotatiile ilustrau o sedinta "verde". Aprecierile s-au dovedit, asadar, propice speculatorilor intra-day pe cumparare care au putut identifica momente oportune pentru obtinerea de randamente apreciabile.

In piata optiunilor ziua de miercuri s-a dovedit una prielnica acestui tip de investitie, conform volumului record de 442 contracte. Investitorii s-au axat pe contractele put, preferatele lor fiind DESIF 5, DESNP si DESIF 2 decembrie.

"Se observa faptul ca tot mai multi participanti in piata au inteles mecanismul acestui tip de contract. Daca pe piata futures marja depusa se ridica la circa 10 la suta, din valoarea actiunii, pentru optiuni banii imobilizati sunt la scara si mai mica. Spre exemplu ieri pe optiunile de tip put, la pretul de exercitare de 0,6 lei pe o actiune DESNP, prima se ridica la 1,5 bani pe actiune", a declarat un broker.

Distribuirea plasamentelor investitorilor s-a desfasurat si de acesta data conform "scenariului" obisnuit, dominatia SIF fiind din nou categorica prin volumele atinse de DESIF 2 si DESIF 5 care, cumulate, au reprezentat 64,6 la suta din rulajul futures al zilei.

Printr-un total de 9.316 contracte incheiate pentru trei scadente, derivatele ce au ca active suport actiunile SIF 2 Moldova s-au clasat fara probleme pe primul loc in topul zilei. Pentru scadenta din decembrie anul curent, cea mai cautata de investitorii pe DESIF 2, s-a consemnat o crestere de 8,6 bani, pretul de cotare fiind de 2,749 lei pe actiune.

Conform acestei cresteri, randamentul long intra-day posibil pentru scadenta decembrie a putut ajunge la 34,4 la suta. Pentru martie si iunie anul viitor DESIF 2 au fost cotate la 2,875 si 2,8989 lei pe actiune, cu aprecieri de 9 si 9,89 bani si posibile randamente long intra-day de 36 si 39,5 la suta.

Cu 7.227 contracte, DESIF 5 au terminat pe locul secund. Pentru finalul anului DESIF 5 au fost cotate la 3,22 lei pe titlu. in crestere cu 5,7 bani. Raportat la scadenta martie 2007 se poate observa o apreciere de 3,5 bani si o valoare de 3,38 lei pe titlu iar raportat la scadenta iunie 2007, o crestere de 5 bani si o cotatie de 3,46 lei pe titlu.

Surpriza zilei a venit din partea DESNP, care prin volumul de transfer de 5.260 contracte s-a clasat pe locul trei. Astfel a fost confirmat intersul in crestere pentru aceste active. DESNP au inchis la 0,6488 lei pe actiune pentru decembrie si la 0,68 lei pe actiune pentru martie 2007, cu aprecieri de 1,7 si un ban. in ceea ce priveste derivate pe actiunile "Bancii Transilvania", desi acestea au iesit din top trei, si-au pastrat o cota consistenta de atractivitate cu 3.198 contracte.

Tot ieri s-au tranzactionat in premiera contractele DEBIO decembrie 2006, la pretul de 0,58 lei pe actiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri