Fondurile mutuale au atras peste 86 milioane lei (25 milioane euro) pe primele noua luni din 2006, valoarea totala a subscrierilor depasind 308 milioane lei, potrivit datelor comunicate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Intrarile nete de capital in fondurile mutuale, in luna septembrie, a depasit 22 milioane lei (peste 6,3 milioane euro). "In luna septembrie, este pentru prima data in acest an cand nivelul intrarilor nete ale fondurilor de obligatiuni, cumulat cu cel al fondurilor monetare, este superior celui inregistrat de celelalte doua categori de fonduri, de actiuni si diversificate", potrivit comunicatului UNOPC. F ondurile diversificate si de actiuni, cu intrari nete de capital de peste 55 milioane lei fiecare, au atras peste 114 milioane lei (32 milioane euro) in total, in timp ce fondurile monetare inregistreaza 38 milioane lei, iar cele de obligatiuni - 11 milioane lei.

Activele nete cumulate ale fondurilor mutuale au depasit, in septembrie, 533 milioane lei (150 milioane euro), in crestere cu 7,5% (7,8% in euro) fata de luna august si cu peste 57% (63% in euro) fata de inceputul anului, pe fondul unei aprecieri a leului fata de euro cu 4% pe primele noua luni din 2006.

"In primele noua luni, in pofida penuriei de instrumente investitionale, fapt care a acutizat oarecum efectele induse in industria fondurilor de perioada de corectii suferite de piata bursiera, fondurile de investitii si alte organisme de plasament colectiv si-au mentinut un ritm constant de dezvoltare, activele nete crescand cu peste 57% si respectiv peste 100%", a declarat Dan Mihail Nicu, presedintele UNOPC.

Fondurile diversificate si cele de actiuni au reusit practic sa-si dubleze nivelul activelor nete, atingand 148,199 milioane lei si, respectiv, 213,398 milioane lei. Fondurile de obligatiuni reusesc o crestere cu 27,3% de la inceputul anului, ajungand la active de 64,419 milioane lei, dar la aceasta categorie diminuarea de active nete din septembrie se datoreaza exclusiv trecerii FDI Raiffeisen Benefit in categoria fondurilor diversificate. Fondurile monetare, dupa mai multe luni consecutive de scadere a activelor nete, au reusit sa revina la aproape acelasi nivel de active cu cel de la inceputul anului, de 107,428 milioane lei.

"In luna septembrie, fondurile diversificate si-au consolidat pozitia de lider, cu o cota de 40% din totalul activelor, urmate de fondurile de actiuni, cu 27,8%, dar cu o dinamica ceva mai mica decat a celor diversificate", potrivit UNOPC. Astfel innumai un an, fondurile diversificate si cele de actiuni au ajuns sa detina peste 67% din cota de piata, comparativ cu 44 % in septembrie 2005.

Numarul de investitori a crescut in luna septembrie cu 1,1%, la 74.761, cu 5,1% mai multi decat la inceputul anului 2006. Pe categorii de fonduri, cele mai mari cresteri ale numarului de investitori in anul 2006 le inregistreaza fondurile de actiuni, cu 11,9%, si cele de obligatiuni, cu 8,5%.

Indicele IFM, calculat de UNOPC, a inregistrat in septembrie o apreciere de 2,90%, la 279,96 puncte, cu 3,50% mai mult decat la inceputul anului 2006. Fata de perioada similara a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 8,30%, iar pe ultimii trei ani a inregistrat o apreciere de 59,10%.

In septembrie, din categoria fondurilor monetare, atat FDI Simfonia 1, cat si FDI Bancpost Plus au avut randamente similare, de 0,5%. Simfonia 1 a avut intrari nete de capital pozitiv de 5,5 milioane lei, in timp ce Bancpost Plus a inregistrat intrari nete de capital negative de 2.600 lei. Ca urmare, activul net al Bancpost Plus a scazut in septembrie cu 0,4% fata de luna august, in timp ce Simfonia 1 a inregistrat o crestere de activ net cu 9,1% fata de aceeasi perioada. Cumulat de la inceputul anului, performanta realizata a fost de 4% pentru ambele fonduri, iar pe ultimile 12 luni, Simfonia 1 a inregistrat un randament de 4,8%.

Fondurile cu plasamente in obligatiuni au reusit in septembrie sa recupereze o parte din scaderile anterioare, inregistrand randamente peste rata inflatiei. FDI Orizont a acrescut in septembrie cu 12,2% si FDI BCR Clasic cu 7,2%. Celelalte fonduri inregistreaza in acelasi interval de timp performante pozitive, insa din cate se pare, sub rata inflatiei.

Singurul fond care nu a reusit, deocamdata, sa treaca pe plus ramane FDI Europa Obligatiuni, dar in acest caz trebuie tinut cont de evolutia cursurilor valutare din luna septembrie (EUR, PLN, HUF), fata de moneda romaneasca din intregul portofoliu de titluri ale fondului, pe toate valutele pe care exista expunere, cu un randament lunar de 0,5%, insuficient pentru a recupera integral cei pierderea de 1,6% inregistrata in ultimul an. C elelalte fonduri de obligatiuni au inregistrat cresteri de activ cuprinse intre 0,5% la Europa Obligatiuni si 13% la FDI Orizont si FDI Tezaur. Cea mai mare crestere de activ net a fost realizata de FDI Stabilo, cu peste 550% fata de luna august.

FDI Raiffeisen Benefit, care a trecut in categoria fondurilor diversificate, a inregistrat cea mai mare crestere de active nete, cu 11,8%, In acest fel, fondurile diversificate sunt prima categorie care depaseste pragul de active nete de 200 milioane lei. Cu performanta medie de 3% in septemmbrie, fondurile din aceasta categorie au avut un randament de 5,4% de la inceputul anului, respectiv de 12,6% pe ultimele 12 luni, valoare care este aproape dublul inflatiei pe aceaasi perioada.

Fondurile diversificate au realizat cresteri de active nete cuprinse intre 2,4% la FDI BT Clasic si FDI BCR Dinamic, respectiv 6,2% FDI Raiffeisen Benefit. Pe ultimele 12 luni, cele mai mari cresteri le-au inregistrat FDI Transilvania cu 19,2%, FDI Capital Plus cu 17,7% si FDI FCEx cu 14,8%, care au cele mai marti expuneri pe piata bursiera, cuprinse intre 50,2% la FDI FCEx si 47,4% la FDI Capital Plus.

Media intrarilor nete de capital la fondurile diversificate nu a depasit pragul de 1,5 milioane lei, cu exceptia FDI Bancpost Active, cu 1,57 milioane lei.

In septembrie a fost lansat pe piata un nou fond deschis de investitii de actiuni, BT Index, administrat de SAI BT Asset Management SA. BT Index este al doilea fond de index din piata, dar primul fond construit pe structura ROTX. Indicele ROTX este un indice de preturi ponderate cu capitalizarea de piata a societatilor incluse in cosul indicelui si reflecta evolutia celor mai lichide actiuni listate si tranzactionate in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, fiind inclus in categoria indicilor reprezentativi calculati pentru Europa Centrala si de Est de Bursa de Valori din Viena.

Evolutia favorabila a pietei bursiere din luna septembrie a permis fondurilor de actiuni sa obtina cresteri sustinute, detasandu-se FDI Premio cu 9,2%, FDI Omninvest cu 7% si FDI Napoca cu 6,6%. Aceeasi performanta a fost atinsa, in ultimile 12 luni, la FDI Omninvest, cu 24,6%, FDI Napoca si FDI Intercapital cu 20,5% si respectiv cu 20,6%, FDI Active Dinamic cu 17,8% si BT Maxim cu 15%. FDI Active Dinamic continua sa aibe cea mai mare expunere pe piata bursiera, de peste 99%, urmat de FDI Premio cu 90% si FDI Omninvest cu peste 81%.

Activele nete ale fondurilor de actiuni s-au apreciat cu 10,2% in septembrie, la 6,2 milioane lei, in mare parte datorita fondului FDI Premio, cu un spor de activ net de peste 19%. Celelalte fonduri au avut cresteri de active nete cuprinse intre 9% la FDI KD Maxim si 3,8% la FDI FON si FDI BCR Expert, acesta din urma find singurul fond care nu a reusit inca sa recupereze integral corectiile suferite in acest an de valoarea unitara a activului net,care a scazut cu 2,5% de la inceputul anului.

Cele cinci fonduri inchise de investitii au avut la sfarsitul lunii septembrie un total al activelor nete de peste 198 milioane lei, cu 0,8% mai mult decat la finele lunii august (56,1 milioane euro).

BT Invest 1, cu o expunere pe piata bursiera de peste 95% din active, a beneficiat in septembrie, ca si fondurile deschise de actiuni, de evolutia favorabila a Bursei de Valori Bucuresti, inregistrand un randament de peste 5,3%, cu un plus 1,4% de la inceputul anului. Tot in septembrie BT Invest 1 a inregistrat o crestere de activ net cu 5,3%.

Infinity, cu o peste 54% din portofoliu in actiuni, a avut in septembrie o crestere de activ net cu 1,2% fata de luna anterioara si un randament de 0,4%, intrarile nete de capital depasind 17.355 lei.

Fondul de Actiuni Privat, cu peste 97% din active plasate pe piata bursiera, a devansat BT Invest, cu o crestere de activ net identica cu performanta, de 7%.

Fondul Privat Comercial, fond de efecte de comert, inregistra la finele lunii septembrie o crestere de activ cu 1,4% fata de luna august, iar randamentul a fost de 2,2%. Pe primele noua luni din 2006, randamentul atins de Fondul Privat Comercial a fost de 7,3%. In luna septembrie, fondul a iregistrat un nivel de intrari de capital negativ de 19.349 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri