Informatia ca bancile nu mai primesc dosare in analiza a aparut intr-o discutie cu Bogdan Ivan, secretarul general al Asociatiei Dezoltatorilor Imobiliari din Romania, in cadrul emisiunii WALL-STREET 360.

"Dupa alocarea plafonului suplimentar, mai sunt doar doua banci mici care mai acorda credite Prima Casa. Cererea este foarte mare, bancile nu stiu care este nivelul real si nu mai primesc dosare in analiza, pana nu inteleg care este acesta. Au suspendat depunerea cererilor. Numarul mare de solicitari este relativ normal in perioadele de dupa suplimentarea plafonului, dar acest blocaj intervine acum, pentru prima data, dupa modificarea din vara a legislatiei aferenta Programului Prima Casa, care vine cu o prevedere noua: bancile raspund daca aloca un plafon mai mare decat cel al Guvernului", a explicat Bogdan Ivan.

Aceasta situatie creaza un blocaj, desi o parte dintre clienti se indreapta catre creditele ipotecare sau imobiliare, pentru restul avansul mare, de 25-30% ramane o provocare majora, mai ales intr-un timp scurt.

La finalul lunii septembrie, guvernul a suplimentat fondurile pentru acest an cu 500 de milioane de lei. Fondurile au mai fost suplimentate o data, in luna mai, cu 500 milioane de lei. De la lansarea Programului in anul 2009 pana la finele lunii iunie 2016, au fost acordate 193.012 garantii, in valoare totala de 16,44 miliarde lei, pentru finantari in valoare de 32,88 miliarde lei. De la inceputul anului 2016 pana la finele lunii iulie au fost acordate 23.696 garantii, in valoare totala de 2.187,3 milioane lei.

Sursa foto: Peshkova / Shutterstock.com