Tot mai multe voci din sectorul bancar anticipeaza pentru anul urmator intrarea dobanzilor pe un trend ascendent in Romania, ca urmare a efectelor de pe pietele financiare externe si a revenirii inflatiei pe piata locala. Cresterea dobanzilor va fi "domoala", a afirmat presedintele CEC Bank, Radu Ghetea.

"In primul rand este clar ca dobanzile la lei, dar si la valuta, traverseaza niste minime. Cat vor mai ramane pe acest palier? Nu foarte mult. Foarte multe voci spun ca anul viitor dobanzile vor creste. (...) Va fi influentata de evolutia dobanzilor in Europa si zona noastra. Nu vad un salt urias. Vor creste pe o panta domoala", a afirmat Radu Ghetea in cadrul seminarului EU-Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Dobanzile se afla in prezent foarte jos, in contextul in care lichiditatea din sistemul interbancar este ridicata si tine aproape de minime istorice indicii de dobanda interbancara (utilizati la calcularea dobanzilor pentru credite). Situatia este exacerbata de inflatia inca in teritoriu negativ, insa economistii se asteapta, ca de anul urmator inflatia sa revina in teritoriu pozitiv.

BNR se asteapta ca inflatia la finele acestui an sa se situeze la -0,4%, umand sa accelereze pana la 2% la sfarsitul anului 2017.

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile pentru o parte mare a creditelor acordate populatiei, se situeaza in prezent la 0,8%, dupa ce la sfarsitul lunii septembrie a inregistrat un minim istoric de 0,68%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri