O contributie lunara de 20 euro, timp de 25 de ani, la un fond de pensii private facultative, ar putea asigura o pensie de 140 euro pe luna, timp de 15 ani, a declarat directorul SAI Certinvest, Eugen Voicu
"Aceasta prognoza se bazeaza pe un randament mediu estimat, al investitiilor realizate de fondurille de pensii private, de 7%. Astfel, un contribuabil la un fond de pensii private facultative, care ar contribui, in 25 de ani, cu suma de 6.000 euro, ar putea sa dispuna, la sfarsitul perioadei respective, de un activ in valoare de circa 25.000 euro, datorita fructificarii investitiilor realizate de fondurile de pensii private facultative", a afirmat, citat de NewsIn, directorul societatii de administrare a investitiilor (SAI) Certinvest, Eugen Voicu.

Societatile de administrare a fondurilor de pensii private facultative (pilonul III), care vor incepe sa functioneze de anul viitor, vor pune la dispozitia contributorilor trei tipuri de fonduri, cu grade de risc investitional diferite, a adaugat Eugen Voicu. "Vor exista, astfel, fonduri conservatoare, de risc minim, cu randamente de 4 - 5% in euro, fonduri echilibrate, de risc moderat, cu randamente de 7 - 10% in euro si fonduri dinamice, de risc sporit, cu randamente de 10 - 20%, care vor investi pana la 50% din activul lor net in actiuni, pe piata de capital", a explicat Voicu.

Potrivit legii, administratorii de fonduri de pensii private care, prin investitiile realizate cu banii contributorilor, obtin, in mod repetat, rezultate sub media intregii piete, li se va intrerupe activitatea de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), iar activele acumulate in fondurile administrate de acestia vor fi transferate celorlalti administratori de fonduri de pensii private, in functie de cota de piata a fiecaruia, a mai spus directorul Certinvest.

Numarul romanilor care vor contribui la fonduri de pensii private ar putea ajunge la 250.000 in anul 2007, iar valoarea totala a pietei fondurilor de pensii facultative private (pilonul III), ar putea atinge 40 milioane euro, potrivit unui studiu realizat de Certinvest.

Numarul participantilor la fonduri de pensii facultative private ar putea creste la 600.000 in 2008, la 900.000 in 2009 si la 1,25 milioane in 2011. De asemenea, valoarea totala a pietei pensiilor private facultative ar putea creste la 190 milioane euro, in 2008, pana la 1,25 miliarde euro, in 2011, in conditiile in care contributia medie a participantilor la fonduri de pensii private facultative va creste, la randul ei, de la 200 de euro, in 2007, la 400 de euro, in 2011, potrivit studiului elaborat de Certinvest.

Pilonul II de pensii poate fi descris ca sistem obligatoriu de pensii publice, care vor fi administrate privat. Contributiile datorate de salariati pentru pensii, care se ridica la 9,5% din salariul brut, vor merge in proportie de 7,5% la stat si de 2% la administratorii de fonduri de pensii private, ceea ce va determina, in primii cinci ani de functionare a sistemului, un deficit la bugetul asigurarilor sociale de aproximativ 1,5 miliarde euro, potrivit unor estimari din piata. Pilonul III reprezinta sistemul pensiilor private propriu-zise si este o alegere facultativa a investitorilor. Pensiile facultative beneficiaza de deduceri fiscale si o persoana poate opta pentru o contributie lunara la pilonul III de pana la 15% din salariul brut lunar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri