Piata financiara va fi inundata de produse financiare derivate, create pentru a proteja fondurile de pensii fata de cel mai mare risc actual, care este longevitatea in crestere a populatiei, a declarat pentru BBC, directorul companiei de investitii Man Group, Stanley Fink.
Ma astept ca, in anii urmatori, produsele derivate de investitii legate de longevitate sa cunoasca o puternica dezvoltare, a spus Stanley Fink. Exista deja pe piata derivative legate de evolutiile meteorologice si de poluare, a adaugat directorul Man Group.

Comentariile lui Fink vin dupa esecul emisiunii de obligatiuni de longevitate lansate de grupul financiar francez BNP Paribas in 2005, noteaza BBC. Aceste obligatiuni, cu o maturitate de 25 de ani, erau legate de indicele de supravietuire al barbatilor galezi si englezi de 62 de ani si nu au fost apreciate de investitori, fiind retrase recent, anunta NewsIn.

Potrivit publicatiei electronice Financiar Engineering News, primele astfel de derivative, denumite derivative de longevitate sau de supravietuire, au aparut, in Statele Unite, in anul 2001, sub forma unor obligatiuni ale caror fructificari anuale erau legate de indexul de supravietuire al unei anumite categorii de referinta a populatiei. Pe masura ce membrii acestui segment de referinta mureau, in mod gradual, platile anuale efectuate pe baza acestor obligatiuni scadeau, acestea devenind o buna metoda de diminuare a expunerii la risc a politelor emise de companiile de asigurari de viata.

In decembrie 2003, reasiguratorul elvetian Swiss Re a emis o emisiune de obligatiuni de obligatiuni de mortalitate cu maturitate la trei ani, a carei rascumparare era legata de un index international al mortalitatii. Investitorii care achizitionau aceste obligatiuni se bucurau de randamente investitionale foarte bune si isi asumau doar riscul unei deteriorari catastrofale a ratei mortalitatii in Europa, precum cea cauzata de epidemia de gripa din Spania anului 1918.

Potrivit Financial Engineering News, acest tip de obligatiuni de supravietuire a provocat si critici in randurile comentatorilor pietei financiare internationale, datorita cinismului lor. Potrivit unei butade care circula in randurile analistilor pietei financiare internationale, citate de Financial Engineering News, obligatiunile de longevitate nu ar fi decat o modalitate de a modifica ordinea barcilor de salvare de pe Titanic.

Man Group este unul din liderii mondiali in materie de produse alternative de investitii, avand sub administrare, dupa primele noua luni ale anului 2006, active nete totale in valoare de peste 56 miliarde dolari si o puternica retea globala de distributie. Principalul domeniu de activitate al Man Group este legat de fondurile de tip hedging (nr. fonduri de risc)Piata mondiala a fondurilor de tip hedging a atins, la sfarsitul lunii martie a anului 2006, o valoare a activelor nete de circa 1.300 miliarde dolari.

Fondurile de tip hedging reprezinta o categorie de fonduri inchise de investitii, care se adreseaza investitorilor cu venituri mari. Intrarea intr-un astfel de fond presupune o investitie initiala mare, ceea ce face ca aceste vehicule de investitii sa fie exclusiviste, spre deosebire de fondurile mutuale, care se adreseaza publicului larg.

Potrivit unui studiu din luna iulie 2006 al Comisiei de Politica Economica si al Comisiei Europene, nivelul cheltuielilor cu asigurarile sociale, in special cu pensiile publice, ale guvernelor europene sunt "extrem de sensibile" la rata de crestere a sperantei de viata in Europa si la cea a imbatranirii populatiei.

Cheltuielile guvernamentale pentru sustinerea pensiilor publice ar putea creste, in UE, cu 21%, pana in 2050, ajungand, de la un nivel de 10,6% din PIB, la 12,8% din PIB, potrivit aceluiasi studiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri