Transferurile bancare se vor face intr-un timp mai scurt. Pentru a muta banii dintr-o banca in alta vor fi necesare in unele cazuri doar cateva ore, cel mult o zi bancara. Cei mai avantajati vor fi clientii sistemelor de Internet Banking.

In prima faza, prin sistemul electronic Transfond se vor procesa doar platile interbancare de peste 500 de milioane de lei. Aceasta etapa a inceput deja de vineri. Dupa introducerea sistemului de procesare a platilor de mare valoare va urma casa automata de compensatii destinata procesarii platilor de mica valoare. A doua etapa va fi incheiata cel mai probabil in luna mai. Ultima faza a proiectului o reprezinta evidenta si decontarea tranzactiilor cu titluri de stat.

MAI IEFTIN.

Prima componenta a sistemului de plati va permite conectarea Romaniei la sistemul de plati de mare valoare transfrontaliere.

Prin sistemul electronic, platile vor putea fi initializate si finalizate pe parcursul aceleiasi zile bancare, iar in multe cazuri, doar in cateva ore. "Cei mai avantajati vor fi acei clienti ai bancilor care au optat pentru servicii bancare la distanta prin intermediul unei legaturi electronice securizate de tip Internet Banking. Ei vor fi cei care vor observa cel mai rapid modul in care incasarile si platile generate de activitatea lor economica le afecteaza soldul disponibil si vor putea, in orice moment, sa ia decizii pe baza de informatii corecte si actualizate. Totodata, atat bancile, cat si clientii acestora vor beneficia de scaderea comisioanelor pentru platile interbancare", a declarat Emil Ghizari, director general al Transfond.

Compania este constituita de 27 de banci, care detin 66,67% din actiuni, insa cel mai mare pachet este controlat de Banca Nationala a Romaniei, cu o treime din capital. Societatea a fost infiintata in anul 2000, ca urmare a angajamentelor asumate fata de Uniunea Europeana in probleme de modernizare a infrastructurii financiar-bancare. Din pacate, Transfond nu are un site functional pentru a oferi informatii despre activitatea sa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cum s-au schimbat obiceiurile financiare ale oamenilor de la debutul pandemiei
Setari Cookie-uri