Erste Group, proprietarul BCR, a inregistrat un profit net de 987,6 milioane de euro pentru primele noua luni din 2017, cu 16,2% mai putin decat castigul de 1,17 miliarde euro raportat in perioada similara de anul trecut, cand cifra a fost influentata pozitiv de vanzarea actiunilor VISA Europe.

„Suntem multumiti de cele mai recente rezultate, obtinute datorita unei cresteri solide a creditarii de 5,6%, costurilor de risc aflate la minime istorice, de sapte puncte de baza, si unei calitati foarte bune a activelor, cu rata a creditelor neperformante de 4,3%, cel mai redus nivel din 2008”, a mentionat, intr-un comunicat de presa, Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Depozitele au continuat sa creasca, inregistrand un avans de 7,5%, in ciuda mediului caracterizat de dobanzi reduse si a impactului nefavorabil pe care il are acesta asupra economisirii, astfel ca totalul depozitelor clientilor a ajuns la 148,4 miliarde de euro.

„Rezultatele pe care le prezentam astazi sunt pe deplin in conformitate cu tintele noastre pentru anul 2017 si demonstreaza faptul ca avem rezultate stabile chiar si intr-un mediu marcat de persistenta dobanzilor scazute. Stim insa ca, pe termen mediu si lung, nu va fi suficienta doar stabilitatea. Sistemul bancar a cunoscut o transformare incredibila in ultimii ani. Asteptarile clientilor s-au schimbat radical, pentru multi dintre ei telefoanele mobile fiind acum mai importante decat agentiile bancare”, a mai spus Andreas Treichl.

Sumar al rezultatului financiar

  • Venitul net din dobanzi s-a diminuat la 3,22 mld. euro (-1,2%; 3,26 mld.), in ciuda cresterii creditarii, in principal din cauza venitului din dobanzi mai mic obtinut din portofoliul de titluri de stat si a unui efect de „unwinding” mai redus.
  • Venitul net din taxe si comisioane a crescut la 1,36 mld. euro (+3,2%; 1,31 mld. euro). Venitul din operatiunile cu valori mobiliare si din administrarea de active a crescut substantial, in timp ce venitul din creditare a scazut.
  • Venitul net din tranzactionare s-a redus semnificativ la 139,3 mil. euro (-36,3%; 218,7 mil. euro), in timp ce venitul operational s-a mentinut aproape stabil la 4,93 mld. euro (-0,5%; 4,95 mld. euro).
  • Profitul operational s-a diminuat la 1,92 mld. euro (-3,7%; 1,99 mld. euro). Raportul cost/venit a crescut usor la 61,0% (59,7%).
  • Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au ramas la un nivel scazut, de 71,5 mil. euo, respectiv 7 puncte de baza in raport cu nivelul mediu al creditelor brute catre clienti (63,2 mil. euro, respectiv 6 puncte de baza). La fel ca in anul anterior, venitul substantial obtinut din recuperarea creditelor deja scoase din bilant, in principal in Ungaria, a avut un impact pozitiv.
  • Rata creditelor neperformante s-a imbunatatit din nou la 4,3% (4,9%). Rata de acoperire a creditelor neperformante s-a mentinut constanta la 69,5% (69,1%).
  • Activele totale au crescut la 221,7 mld. euro (+6,5%; 208,2 mld. euro). Numerarul si echivalentele de numerar au crescut la 22,1 mld. euro (18,4 mld. euro), in timp ce creditele si avansurile catre institutiile de credit s-au majorat la 10,4 mld. euro (3,5 mld. euro).
  • Portofoliul net de credite si avansuri catre clienti a crescut la 138,0 mld. euro (+5,6%; 130,7 mld. euro). In privinta pasivelor, depozitele de la banci s-au majorat la 19,2 mld. euro (14,6 mld. euro), iar depozitele de la clienti au continuat sa creasca – mai ales in Republica Ceha si Austria – si au ajuns la 148,4 mld. euro (+7,5%; 138,0 mld. euro). Rata credite/depozite s-a situat la 93,0% (94,7%).

Erste Group confirma obiectivul privind rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% in 2017 si vizeaza atingerea unui indicator ROTE de peste 10% in 2018 (pe baza capitalului tangibil mediu in 2018). Ipotezele de baza pentru 2018 sunt: venituri in stagnare sau in usoara crestere (presupunand o crestere de peste 5% a portofoliului net de credite si majorarea dobanzilor in Republica Ceha si Romania); costurile ajustate la fluctuatia cursului valutar sunt asteptate sa stagneze (+1%) datorita unor costuri mai mici cu proiectele si cresterii costurilor de risc, desi acestea se vor mentine la minime istorice.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri