Proiectul bugetului de stat pentru anul 2018 a fost adoptat de plenul Parlamentului. In favoarea proiectului bugetului de stat au votat 255 de parlamentari, iar 95 au fost impotriva.

In circuitul parlamentar, proiectul a suferit o serie de modificari fata de varianta initiala, aprobata de Guvern.

Astfel, o suma de 350 de milioane de lei a fost transferata fondului de rezerva al Guvernului, iar banii au fost luati din bugetul alocat pentru contributia Romaniei la Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, insa, plenul reunit al Parlamentului a respins amendamentul adoptat saptamana trecuta in Comisiile de buget-finante privind cresterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care merg la bugetele locale (diminuate odata cu reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% incepand din 1 ianuarie 2018).

Proiectul de buget pentru 2018 a fost construit pe o crestere economica de 5,5%, inflatie medie anuala de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro si castig salarial mediu net lunar de 2.614 lei.

Citeste si:
După ce a falimentat Bucureștiul, Firea cere Ministerului de...
După ce a falimentat...

Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 au fost estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB, iar cheltuielile la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezinta 34,6% din PIB.

Totodata, cheltuielile de personal au fost estimate la 81,2 miliarde lei, in crestere cu 11,6 miliarde de lei fata de anul 2017, pe fondul aplicarii Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Citeste si:
Un criminal eliberat pe legea recursul compensatoriu a ucis din nou
Un criminal eliberat pe legea...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Măsuri financiare pentru companii pentru diminuarea efectelor coronavirus
Setari Cookie-uri