Riscul este un produs rezidual al oricarei activitati indiferent daca vorbim de o persoana fizica sau juridica. Practic "traim" cu riscul, este parte a vietii cotidiene si luam decizii de management al riscului zi de zi, unele voluntar, altele involuntar. Spre exemplificare proprietarii / conducatorii auto sunt atenti la trafic, conduc prudent si intretin autovehiculele pentru a evita accidente, se poate spune ca iau decizii de management al riscului in mod inertial / involuntar.

O serie de alte decizii le luam voluntar, decidem de pilda daca sa cumparam o casa (asumandu-ne o serie de riscuri pe termen lung cum ar fi sa nu putem sa platim imprumutul la banca sau casa sa fie distrusa datorita unei catastrofe). Toate deciziile legate de risc pe care le luam au o componenta financiara ce poate fi masurata ca urmare a materializarii riscului sau estimata anterior producerii acestuia prin tehnici specifice de management al riscului. Cand vorbim de riscurile asigurabile, fiecare dintre noi se confrunta de foarte multe ori cu o dilema: sa transferam consecintele financiare ale producerii riscurilor prin asigurare sau sa le retinem? Decizia o luam de multe ori in mod aleatoriu fara sa ne gandim la avantajele sau dezavantajele celor doua tehnici de management al riscului si/sau la consecinte.

Principalul avantaj cand decidem sa retinem un risc asigurabil in loc sa cumparam o asigurare este al costului. Nu platim o prima de asigurare asadar avem o economie imediata in bugetul fiecaruia dintre noi. Ba mai mult cand stim ca "suntem pe cont propriu" avem o motivatie mai mare sa avem grija ca riscul sa nu se produca (reducem hazardul moral) desi nu exista nicio tehnica de management al riscului infailibila care sa opreasca un risc sa se produca. Daca un risc exista, indiferent de ce metoda de reducere a acestuia am alege, se va produce la un moment dat. Cand decizia de a retine riscul este una voluntara, avem doua optiuni, prima fiind sa punem bani deoparte sa avem pentru "zile negre" (momentul in care se produce riscul) pentru a putea sa ne acoperim potentialele daune viitoare.

A doua optiune este o abordare de genul "ne vom descurca la momentul respectiv" - vom acoperi eventualele costuri ale producerii riscului din fluxul propriu de numerar (salariu in cazul unei persoane fizice, lichiditati pentru o persoana juridica sau accesarea unui imprumut desi va fi destul de greu in cazul unei daune majore sa mai avem acces facil la un creditor). Oricare dintre cele 2 optiuni de mai sus nu ia in calcul incertitudinea frecventei si a severitatii riscurilor, dar mai ales a necesarului fluxului de numerar acesta fiind principalul dezavantaj al retentiei proprii a riscului. Practic ne bazam pe experienta fiecaruia dintre noi cu riscurile sau intrebam cunoscutii, citim in mass media etc – de cele mai multe ori insa informatiile la care avem acces vis-à-vis de severitatea sau frecventa riscului propriu sunt incomplete si subiective. Practic nimeni nu poate sti momentul producerii riscului, cat de mare va fi acesta si daca / de unde vom avea toate resursele financiare necesare pentru a ne acoperi daunele. De aceea deseori se spune ca o persoana (fizica sau juridica) care nu transfera consecintele financiare ale producerii riscului prin asigurare nu este ‘ne-asigurata’ ci ... ‘auto-asigurata’.

Transferul riscului prin asigurare are ca principale dezavantaje costul primei de asigurare si faptul ca, de cele mai multe ori, politele de asigurare contin fransize, deci contin implicit si o retinere proprie a riscului. Retinerea proprie in cazul cumpararii unei asigurari este insa mult mai mica comparativ cu daunele potentiale pe care le poate acoperi o asigurare si din aceasta practic deriva si un prim avantaj al transferului si anume ca acopera incertitudinea fluxului de numerar pentru daune cu severitate ridicata ce in mod normal nu pot fi retinute de o persoana (indiferent daca vorbim de una fizica sau juridica). Fransiza unei polite de asigurare la fel ca in cazul retentiei complete a riscului motiveaza asiguratul sa aiba grija de risc reducand si in acest caz hazardul moral. O asigurare ofera posibilitatea accesului gratuit (de cele mai multe ori) la servicii auxiliare oferite de profesionistii in asigurari cum ar fi cea de asistenta la daune sau de evaluare si reducere a riscului, in cazul persoanelor juridice fiind chiar un avantaj major, util si in cazul persoanelor fizice, pentru ca asiguratii sa poata lua decizii informate si obiective legat de cum/ce/cat risc merita sa fie retinut versus transferat.

"Siguranta oamenilor trebuie sa fie cea mai importanta lege" spunea Cicero acum mai bine de 2000 de ani si intr-adevar fiecare dintre noi, functie de apetitul de risc individual, suntem stapanii deciziilor si sclavii consecintelor sigurantei financiare proprii. Tinand cont insa de avantajele/dezavantajele retentiei vs. transferului riscului prin asigurare cel mai probabil ca transferul prin asigurare este o solutie mult mai economica pentru marea majoritate dintre noi.

Articol realizat cu sprijinul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF)

Sursa foto: Gustavo Frazao / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri