Leul s-a depreciat vineri cu 52 lei vechi (0,15%) fata de euro, pana la 3,5124 lei/euro, potrivit cursului oficial afisat de banca centrala, care a cotat euro la 3,5072 lei/euro in ziua precedenta, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta venite de la importatori, sustin dealerii.
Piata valutara romaneasca s-a deschis la nivelul de 3,5040 lei/euro, iar in jurul pranzului leul a pierdut teren in fata monedei europene pana la 3,5130 lei/euro, ca urmare a cererii substantiale de valuta venite din partea importatorilor, sustin dealerii din piata bancara.

Se pare ca intrarile mari de valuta pentru proiectele de investitii au contracarat deprecierea leului, in ciuda adancirii deficitului balantei comerciale", a spus analistul Finansbank, Melania Hancila.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, vineri, un curs oficial de 2,7271 lei/dolar, cu 177 lei vechi mai putin pentru un dolar (0,64%) fata de joi, cand era de 2,7448 lei/dolar, ca urmare a deprecierii monedei americane pe piata internationala.

Cursul euro/dolar a inregistrat o volatilitate ridicata in ultima vreme, din cauza stirilor nou aparute pe piata valutara. Astfel, joi seara, dolarul s-a apreciat usor sub nivelul de 1,2800 dolari/euro ca urmare a datelor despre deficitul comercial din septembrie al Statelor Unite, care au fost mai bune decat se astepta piata.

"Aceasta apreciere a dolarului pare sa fie, totusi, ultima, cel putin pe termen scurt, ca urmare a datelor economice care arata ca au scazut cererile de locuri de munca, precum si increderea consumatorilor in Statele Unite ale Americii. Cea mai mare lovitura pentru dolar a venit, insa, din partea guvernatorului bancii centrale a Chinei, care a declarat ca intentioneaza sa diversifice rezervele in valuta ale bancii in valoare de 1.000 miliarde dolari. Drept urmare, euro s-a apreciat brusc pana la 1,2900 dolari/euro", a explicat analistul Finansbank, Melania Hancila.

Pe pietele internationale, moneda americana s-a depreciat vineri de la 1,2827 pana la 1,2901 dolari/euro in prima parte a zilei, iar in jurul orei 14:30, ora Romaniei, era cotata cu 1,2875 dolari/euro.

BNR a afisat, in prima parte a zilei de vineri, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 8,49% pe an la depozitele atrase (BUBID), in scadere cu 0,05 puncte procentuale fata de joi, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 9,09% pe an, cu 0,05 puncte mai putin decat in ziua precedenta.

"Consiliul de administratie al bancii centrale se intruneste vineri pentru a lua decizii cu privire la politica monetara, dar ne asteptam ca rata dobanzii de interventie si rata rezervelor minime obligatorii sa fie mentinute la nivelul actual", a conchis Hancila.

Cei mai multi analisti au asteptari similare cu privire la sedinta de vineri a BNR, mai ales ca inflatia anuala a atins in octombrie cel mai scazut nivel din 1989, respectiv de 4,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri