Populatia si firmele ar trebuie sa fie circumspecte fata de asa numitele credite exotice, denominate in yeni japonezi si franci elvetieni, deoarece nu au venituri in aceste monede si nu se pot proteja in fata riscului valutar, a avertizat viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa.

"Foarte putine firme au active in yeni", spune Popa, "si sunt neprotejate in fata riscului valutar".

Popa a invitat la prudenta in contractarea unor credite in yeni si franci elvetieni, in special la imprumuturile ipotecare, care au un calendar de returnare de 12-14 ani, interval in care cele doua monede ar putea evolua destul de volatil.

Bancile insele, spune Popa, au resurse limitate in aceste valute. El a admis insa aceste credite exotice au o atractivitate financiara data de dobanzile mici din pietele celor doua tari. "Dobanzile bancilor centrale din cele doua tari sunt foarte mici si ofera un confor usor iluzoriu", a spus Popa citat de NewsIn.

Viceguvernatorul pentru politica monetara a remarcat si castigul bancilor comerciale care ofera acest tip de credite, dat de ceea el numeste "ecartul mare dintre sumele la care bancile se finanteaza si dobanda si comisioanele pe care le percep de la clienti".

Popa a avansat aceste comentarii considerand ca este de datoria bancii centrale sa invite populatia si firmele la o atitudine prudenta.

De altfel, Popa a invitat populatia la prudenta in general in privinta gestionarii indatorarii, desi a admis ca, deocamdata, masurile restrictive ale bancii centrale au controlat excesele.

El a mai declarat ca, deocamdata, banca centrala nu-si pune problema unei relaxari a restrictiilor de politica monetara, in pofida vestilor bune despre inflatie.

"Ar fi un reflex euforic, insa ritmul de crestere al creditarii este in continuare mare", a comentat Popa. "Ramane de vazut acest aspect si vom lua decizii cand vom avea o imagine mai clara asupra inflatiei viitoare".

Popa a refuzat sa avanseze vreun calendar al relaxarii a ceea ce banca centrala numeste, generic, "politica monetara neortodoxa", construita, in esenta, pe masuri restrictive care blocheaza o mare parte din banii bancilor sub forma rezervelor minime obligatorii si pe limitarea imprumuturilor populatiei prin indicarea unei ponderi maxime a rambursarilor lunare in raport cu veniturile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri