Ministerul Finantelor Publice a publicat cu intarziere datele privind executia bugetara pe primele 5 luni, termenul fiind 25 iunie. Din datele publicate reiese faptul ca deficitul bugetar in aceasta perioada a urcat la 8,14 miliarde de lei, respectiv 0,88% din PIB, de aproape patru ori mai mare fata de aceeasi perioada din 2017, cand deficitul a fost de 2,2 miliarde de lei, respectiv 0,27% din PIB. Veniturile la buget au crescut, in perioada analizata, cu 12,7%, insa cheltuielile le-au depasit cu mullt, cu un ritm de crestere de 18,4%.

Deputatul Claudiu Nasui remarca faptul ca acest deficit este cel mai ridicat din ultimii 6 ani (pe perioada analizata)

“De ce avem acest decalaj? Pentru ca Guvernul a crescut cheltuielile statului cu mai mult decat au permis veniturile. Astfel, desi veniturile au crescut cu 12,7%, cheltuielile au crescut cu 18,4%. Evident avem o problema. Cel mai mult au crescut cheltuielile de personal, +22.3% fata de anul trecut, si cheltuielile cu asistenta sociala, +10.5% (cheltuielile cu pensiile au crescut cu 9,8%). De unde vin deci banii daca nu avem venituri suficiente? Din datorie. Guvernul se tot indatoreaza din ce in ce mai mult si din ce in ce mai scump”, a subliniat Nasui pe contul sau de Facebook.

Potrivit acestuia, cifrele arata faptul ca Guvernul nu a creat bunastare ci s-a indatorat, ceea ce a determinat cresterea ROBOR, iar banii au mers in pensii si salarii care s-au regasit in consum. De unde si problemele cu inflatia.

“Aici sunt doar doua solutii. Fie statul se opreste din cresterea cheltuielilor. Ceea ce dupa populismul PSD din momentul de fata pare neplauzibil. Fie statul face rost de bani cumva din economie. Foarte probabil din pilonul 2 de pensii. Atunci cand o sa ne ia statul banii din pilonul 2, sa stim de ce, si mai ales ce a facut cu ei”, a mai pus Nasui.

Potrivit datelor MFP, veniturile bugetului general consolidat au insumat 110,9 miliarde de lei in primele 5 luni ale anului, reprezentand 11,9% din PIB. In schimb, cheltuielile bugetului general consolidat au fost in suma de 119 miliarde de lei, cu 18,4% mai mari comparativ cu primele cinci luni din 2017.

Veniturile din TVA, crestere de doar 4%

La venituri, s-au inregistrat cresteri comparativ cu perioada similara din 2017 in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+35,5%) si din veniturile nefiscale (+11,4%).

"Incepand cu luna februarie incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017", precizeaza MFP.

Ministerul sustine ca in luna mai s-a constatat o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 16,8% fata de luna mai 2017, ajungand la o valoare de 21,98 miliarde lei pe primele cinci luni ale anului. Insa, fata de aceeasi perioada din 2017, cresterea este de doar 4%.

Veniturile din accize au fost in suma de 11,06 miliarde de lei (1,2% din PIB) cu 13,7% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent. De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate s-au majorat cu 6%.

Pe de alta parte, s-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 19,7% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. De asemenea, s-a inregistrat o diminuare cu 23,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 6,03 miliarde de lei cu 31% mai mari decat cele incasate in anul 2017 in aceeasi perioada.

Cheltuielile sociale cresc semnificativ

La capitolul cheltuielil, cele de personal au fost cu 22,3% mai mari, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, iar cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 10,2%.

Majorari semnificative s-au inregistrat atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare. Subventiile au fost mai mari cu 1,9% fata de perioada ianuarie-mai 2017.

Dobanzile au crescut cu 34,9%, respectiv 0,6% din PIB, intrucat s-a inregistrat un varf de plata a dobanzilor in luna aprilie, precizeaza MFP.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 10,5%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei, majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Totodata, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 7,4 miliarde lei, de 1,8 ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri