Un nou soc loveste piata de asigurari RCA, desi au existat si pana acum atacuri indirecte, divergente de opinii si o competitie acerba pentru cota de piata intre companii, inclusiv falimente de rasunet. De aceasta data insa, sursa tensiunilor constituie un raport trimis de catre Consiliul Concurentei catre companiile autorizate sa vanda RCA si care ar contine rezultatele investigatiei lansate de catre autoritate in iulie 2015. Aceasta avea ca obiect un posibil schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial intre concurentii de pe piata. Factorul, din raportul mentionat, care a creat insa tensiune este legat de nivelul diferentiat al posibilelor sanctiuni propuse, in contextul in care unul dintre asiguratorii RCA cu o cota de piata de peste 10% la finele primului semestru si care mai mereu a practicat tarife atractive pe acest segment ar fi recunocut existenta unei "intelegeri" de tip "cartel" intre asiguratorii autorizati RCA, potrivit surselor din industrie.

La jumatatea anului 2015, Consiliul Concurentei anunta ca declansat o investigatie cu privire la posibila incalcare a regulilor nationale si comunitare de concurenta de catre Media Xprimm, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), societatile de asigurare membre UNSAR, precum si alte societati de asigurare. In cadrul investigatiei declansate, Consiliul Concurentei a efectuat si inspectii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm si la sediile unor societati membre UNSAR si nu numai. Intre timp, Consiliul Concurentei a finalizat raportul investigatiei si a trimis catre asiguratorii RCA propuneri de amenzi, care, potrivit surselor, sunt de 0,6%, intr-un singur caz, si restul de 5% din nivelul primelor brute subscrise anual.

Existenta raportului a fost confirmata pentru wall-street.ro si de catre o persoana apropiata activitatii Consiliului Concurentei care a declarat ca: "acest raport final a fost trimis companiilor implicate, pentru a fi informate. Dupa ce primesc raportul, au un termen de 30 de zile la dispoitie pentru a isi spune punctele de vedere si observatiile, adica daca sunt sau nu de acord cu acest raport. Dupa care urmeaza audieri, iar plenul Consiliului va decide daca societatile sunt vinovate. Daca sunt vinovate, abia atunci vor fi aplicate sanctiunile. Nu s-a ajuns inca in aceasta faza". Audierilor ar putea avea loc la inceputul lunii noiembrie anul curent.

"Nu s-a decis nimic, nu s-a facut nimic. Societatile au primit cel raport si probabil ca s-au speriat. Dar, pe parcursul intregii investigatii, toate partile implicate au posibilitatea sa vina si sa recunoasca ca au facut parte dintr-o intelegere. Companiile care recunosc beneficiaza de reduceri ale amenzii. Exista instructiuni ale Comisiei Europene si preluate de catre Consiliul Concurentei care afirma ca daca recunosti beneficiezi de reduceri ale sanctiunii", conform persoanei citate.

Exista un cartel pe segmentul de asigurari RCA sau a fost doar oportunism?

La 30 iunie 2018, pe piata asigurarilor isi desfasurau activitatea urmatorii asiguratori autorizati de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), pentru activitati de asigurari RCA: Allianz-Tiriac Asigurari, Asirom Vienna Insurance Group, City Insurance, Euroins Romania, Generali Romania, Grawe Romania (nu vindea RCA in 2015 si nu face asadar parte din investigatia Consiliului Concurentei), Groupama Asigurari, Omniasig Vienna Insurance Group si Uniqa Asigurari. In cadrul investigatiei erau vizate si Astra Asigurari si Carpatica, in cazul carora autoritatea de concurenta, daca va considera ca au incalcat legea, va trebui sa se inscrie la masa credala, pentru ca cele doua societati au intrat intre timp in faliment. Dintre companiile care au avut sau au licenta pentru RCA doar City Insurance nu este membra UNSAR.

Potrivit surselor din piata de asigurari, celelalte companii care au primit raportul cu o posibila sanctiune de 5% din nivelul anual al primelor brute subscrise acuza compania care a primit amenda de doar 0,6%, ca ar fi admis existenta unui cartel in piata de asigurari din oportunism pentru a "beneficia" de o sanctiune mai redusa, desi de-a lungul timpului compania respectiva a practicat unele dintre cele mai reduse preturi din piata pentru acumularea de cota de piata.

La finele primului semestru din 2018, exista o concentrare semnificativa catre primii asiguratori RCA dupa volumul de prime brute suscrise, astfel ca primii doi asiguratori cumulau aproximativ 55,37% (comparativ cu 58% in semestrul I 2017) din portofoliul de asigurari RCA din Romania. In mod traditional piata RCA din Romania a fost dominata de 3-4 asiguratori, in timp ce ponderile celorlalti jucatori au fost mult mai reduse sau chiar nesemnificative. Companiile cu cea mai mare pondere in piata de asigurari RCA erau City Insurance, Euroins si Asirom care detineau impreuna peste jumatate din piata (71% la 30 iunie 2017 si 72% la 30 iunie 2018).

Consiliul Concurentei mai are in derulare si o alta investigatie pe piata de asigurari de aviatie, lansata in luna septembrie de anul trecut. Astfel, autoritatea a efectuat si inspectii inopinate la sediile societatilor de asigurare Omniasig Vienna Insurance Group si Generali Romania, precum si la sediul companiei Aon Romania Broker de Asigurare.

Inspectiile realizate in cadrul unei investigatii legata de posibila incalcare a legislatiei nationale si a prevederilor Tratatului de Functionare a UE de catre Aon Romania, Aon UK Limited, Generali Romania, Assicurazioni Generali S.p.A. United Kingdom Branch, Assicurazioni Generali S.p.A. si Omniasig Vienna Insurance Group. Autoritatea de concurenta suspecteaza o posibila impartire a pietei asigurarilor de aviatie la care ar fi participat aceste societati.

Sursa foto: Zerbor / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri