Saptamana trecuta piata la termen de la Sibiu s-a dovedit un teritoriu prielnic plasamentelor, fiind tranzactionate 139.763 contracte futures si options, cu o valoare echivalenta aproape 142 milioane de euro.

Pentru prima luna de primavara euro a inceput saptamana la 3,405 – 3,4349 lei, pentru ca la jumatatea ei sa evolueze in culoarul 3,42 – 3,43 lei. In sedinta de vineri tranzactiile au fost realizate la 3,43 lei, pe fondul mentinerii monedei unice peste pragul de 3,4 lei pe piata monetara.

Pentru jumatatea anului raportul euro/leu a avut, de asemenea, o evolutie stabila, tranzactiile fiind realizate la preturi cuprinse intre 3,42 si 3,44 lei.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni, „saptamana trecuta a fost una a speculatorilor, lipsind manifestari ale pietei care sa indice realizarea de arbitraje, crede Mirabela Coss, broker la SSIF Broker Cluj. Prezenta intensa a speculatorilor a fost demonstrata cu precadere de variatia numarului de pozitii. Evolutia pietei indica ca ne aflam intr-un moment de tranzactionare in range, intre suporturi si rezistente, fara a putea vorbi de conturarea efectiva a unui trend”.

Cele mai tranzactionate derivate au fost cele pe SIF 2, care au incheiat saptamana in scadere. Vinerea trecuta pretul de cotare pentru martie a fost stabilit la 3,435 lei/actiune, mai jos cu 1,55 bani fata de 5 ianuarie, iar pentru jumatatea anului pretul a coborat la finele saptamanii trecute la 3,6213 lei/actiune, in scadere cu 1,797 bani.