Dispunerea de Masuri nr. 2/2005, emisa la sfarsitul saptamanii trecute de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), a produs panica printre brokeri. Potrivit reglementarii, "ordinele de vanzare a valorilor mobiliare vor fi preluate si executate de intermediarii autorizati de CNVM, in baza extraselor de cont". Cu alte cuvinte, consultantii financiari nu mai pot vinde, de azi, actiuni decat in baza extrasului de cont, document ce se obtine printr-o procedura greoaie, ce dureaza patru-cinci zile, dupa cum afirma presedintele Ieba Trust, Marius Plugaru. Atat el, cat si directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, spera ca aceasta dispunere de masuri sa reprezinte o regretabila eroare a CNVM, pe care comisia o va remedia in cel mai scurt timp.

Dispunerea de masuri nr.2/2005 emisa, recent, de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ii impiedica pe brokeri sa vanda actiuni daca nu detin extrasul de cont. Acest lucru va perturba total functionarea Bursei, ceea ce a starnit nemultumirea consultantilor financiari. Acestia spera ca reglementarea in cauza sa fie o regretabila eroare, iar CNVM sa o reformuleze. Contactata de catre brokeri, Comisia nu a fost in stare sa lamureasca lucrurile.

Chiar daca la nivel teoretic nu poate fi pusa la indoiala intentia CNVM de a consolida piata de capital romaneasca, in fapt se dovedeste ca reglementarile emise de aceasta Comisie in vederea aplicarii Legii 297/2004 mai mult creeaza confuzie pe piata, decat sa o dezvolte. Ultima dispunere de masuri a CNVM - care i-a pus pe jar atat pe brokeri, cat si pe reprezentantii Bursei - a fost emisa la sfarsitul saptamanii trecute, mai exact pe 21 ianuarie a.c. Potrivit acestui document, "ordinele de vanzare a valorilor mobiliare vor fi preluate si executate de intermediarii autorizati de CNVM in baza extraselor de cont". Daca aceasta dispunere de masuri ar fi facut precizarea ca valorile mobiliare la care se face referire sunt cupoanele provenite din procesul de privatizare in masa, n-ar fi nici o neregula, afirma brokerii. Dar referirea la valori mobiliare, in general, include si actiunile, ceea ce inseamna ca nu se mai pot face vanzari de actiuni pana la obtinerea extrasului de cont. Or, procedura de obtinere a extrasului de cont este destul de greoaie, necesitand patru-cinci zile, declara presedintele societatii de servicii de investitii financiare (SSIF) Ieba Trust, Marius Plugaru.

Oamenii de la CNVM habar n-au de reglementarile emise

Plugaru spune ca a telefonat vineri dupa-amiaza la CNVM pentru a cere lamuriri in acest sens, insa persoana cu care a vorbit n-a stiut ce sa-i raspunda. Reprezentantii BVB contactati de catre broker nu stiau de aceasta dispunere de masuri, drept pentru care au intrat in panica, spune brokerul. La randul nostru, am incercat sa contactam telefonic CNVM vineri dupa-amiaza, dar in zadar, deoarece nu a raspuns nimeni. Atat Marius Plugaru, cat si directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, spera ca Dispunerea de masuri nr. 2/2005 sa fie o regretabila eroare ce va fi remediata imediat de catre Comisia care supravegheaza piata de capital, deoarece, de astazi, potrivit documentului, brokerii nu mai pot vinde actiunile cumparate in zilele precedente. Consultantii financiari sunt nemultumiti si de faptul ca CNVM nu transmite fiecarui SSIF in parte si Bursei reglementarile pe care le emite, rezumandu-se doar la a publica documentele respective pe site-ul institutiei. Dispunerea de masuri nr. 2/2005 precizeaza, in incheiere, ca de la data prezentului document, 21 ianuarie 2005, orice prevederi contrare devin inaplicabile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri