Inflatia va ramane, anul acesta, deasupra intervalului tinta stabilit de Banca Nationala a Romaniei (peste 3,5%), arata institutia intr-un comunicat. Cele mai mari riscuri la adresa inflatiei in perioada urmatoare: politica fiscala si de venituri.

“Principalele incertitudini si riscuri asociate perspectivei inflatiei decurg din conduita viitoare a politicii fiscale si a celei de venituri, iar evolutia deficitului de cont curent este preocupanta. Incert este si impactul noului indice IRCC asupra creditarii si a mecanismului de transmisie a politicii monetare”, se arata in comunicatul emis de BNR dupa sedinta de politica monetara de luni.

Incertiudini cu privire la inflatie provin si din mediul extern, avand in vedere “semnele de deteriorare a economiei zonei euro si a celei globale (...) mai cu seama in contextul razboiului comercial si al Brexit. Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE si Fed, precum si atitudinea bancilor centrale din regiune”, se subliniaza in documentul citat.

Impactul OUG 114 in cresterea preturilor

In sedinta de luni, Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia august 2019, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile.

In document se mentioneaza ca, desi rata anuala a inflatiei IPC a scazut in luna iunie pana la 3,8%, de la 4,1% in luna mai, inflatia CORE2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) si-a accelerat cresterea de la 2,7% in martie la 3,3% in iunie.

"Pe langa influentele noii taxe din sectorul telecomunicatiilor si ale cresterii preturilor internationale ale unor produse agroalimentare, avansul evidentiaza presiuni inflationiste in crestere pe partea cererii si a costurilor salariale, alaturi de ajustarile in sens ascendent ale asteptarilor inflationiste pe termen scurt", explica banca centrala in comunicat.

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat, luni, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an, concomitent cu pastrarea controlului strict asupra lichiditatii de pe piata monetara.

Totodata, CA al BNR a decis mentinerea la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si la 3,50 la suta pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri