Ponderea veniturilor colectate in PIB in primele opt luni ale anului in curs a crescut cu jumatate de punct procentual, ceea ce reprezinta un progres, nivelul lor depasindu-l cu peste 20 de miliarde de lei pe cel realizat in perioada similara din 2018, a declarat, sambata, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Mirela Calugareanu, potrivit Agepres.

"Ne dorim sa asiguram confortul acestei tari prin realizarea veniturilor bugetare planificate. Din acest punct de vedere suntem pe un trend pozitiv. Incasarile din primele opt luni ale acestui an sunt cu peste 20 de miliarde (de lei - n. r.) mai mari decat cele realizate in perioada similara a anului precedent. Un lucru important este ca si conformarea contribuabililor cu privire la obligatiile fiscale declarate a crescut. De asemenea, 20 de miliarde de lei in plus au fost declarate fata de anul precedent", a afirmat Calugareanu, la Antena 3.

Potrivit acesteia, rambursarile de TVA au crescut de asemenea cu peste un miliard de lei.

"Rambursarile de TVA au crescut de asemenea cu peste un miliard de lei,deci trendul este pozitiv. Ideea este ca am mai adoptat un plan de masuri, actiuni specifice administratiei fiscale din Romania care sa ne ofere o asigurare rezonabila ca lucrurile vor merge bine pana la sfarsitul acestui an si in continuare in anii ce urmeaza. Este important sa retinem ca ponderea veniturilor colectate in PIB in primele opt luni a crescut cu jumatate de punct procentual. E un progres. Pe de alta parte, sigur ca este nevoie de informatizarea ANAF si de reorganizare, de restructurare, de modernizare a ANAF in continuare, dar, pe termen scurt si mediu, am initiat o serie de masuri care sa sprijine si sa sustina conformarea voluntara a contribuabililor pentru a avea confortul realizarii veniturilor bugetare planificate. Totodata, avem in vedere o serie de actiuni specifice menita sa descurajeze fenomenul evaziunii fiscale", a sustinut ea.

In ceea ce priveste raportul Comisiei Europene "Decalajul Fiscal la TVA", seful ANAF a afirmat ca tendintele sunt de scadere in cazul Romaniei.

"Este adevarat ca gap-ul la TVA si mai ales componenta de evaziune fiscala reprezinta un element important in activitatea agentiei. Este de retinut faptul ca la nivelul anului 2017 gap-ul nu a mai crescut, iar tendintele pentru anii care urmeaza sunt de descrestere. Pentru anul 2018 a fost estimata o scadere cu 3 puncte procentuale a decalajului la TVA", a mentionat Calugareanu.

Presedintele ANAF a subliniat ca institutia a initiat o serie de actiuni pe linia conformarii, in special in zona de TVA.

"Noi nu stam. Adoptam masuri, actionam. Avem actiuni pe linia conformarii, mai ales in zona TVA. Am reconsiderat modul in care fiscul trebuie sa actioneze. Atat colegii de la Antifrauda, cat si colegii de la Inspectie Fiscala, care pot influenta in mod direct conformarea voluntara, au initiat un numar semnificativ de analize de risc si, in functie de acestea, au fost declansate un numar insemnat de un actiuni de verificare care au drept scop, nu aplicarea de sanctiuni, ci sa-i ajutam pe contribuabili sa se conformeze. E normal sa gresesti. Legislatia iti ofera posibilitatea ca orice eroare sa o rectifici. De asemenea, sunt proceduri destul de flexibile la partea de esalonare la plata in vederea achitarii acestor corectii, iar prin aceasta paleta de instrumente pe care o utilizam in ultima perioada speram sa vedem o imbunatatire masiva in ceea ce priveste conformarea voluntara si pe zona TVA", a adaugat Mirela Calugareanu.

Comisia Europeana a publicat, pe 6 septembrie, un raportul privind deficitul de incasare a TVA in statele membre. Conform documentului, Romania a pierdut 29,299 miliarde lei (6,413 miliarde euro) in anul 2017 din neincasarea unor venituri reprezentand taxa pe valoarea adaugata (TVA).

De asemenea, Romania a inregistrat cel mai mare deficit de incasare a TVA la nivel national, 36% din veniturile din aceasta taxa preconizate nefiind incasate in 2017. Romania este urmata de Grecia (34 %) si Lituania (25 %). Cele mai mici deficite sunt in Suedia, Luxemburg si Cipru, unde veniturile din TVA sunt deficitare in medie cu doar 1%. In termeni absoluti, cel mai mare deficit de incasare a TVA, de 33,5 de miliarde euro, a fost inregistrat in Italia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri