Bancile nu isi pot permite sa aiba un model de afaceri ce pleaca din start de la ideea ca vor inregistra pierderi ani la rand, acesta fiind si motivul pentru care comparatia intre costurile serviciilor oferite de institutiile financiare traditionale si fintech-uri este incorecta, spune Sergiu Oprescu, presedinte executiv Alpha Bank Romania si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Am fost uneori intrebat ‘de ce la voi, bancile, nu este la fel de ieftin precum la Revolut? De ce voi cereti bani pentru serviciul X?’. Raspunsul este simplu: vorbim la nivel mondial de doua modele de business diferite, care nu pot fi comparate”, a declarat Oprescu, prezent la EU-COFILE 2019, eveniment organizat de Alpha Bank, BNR si ARB.

Seful Alpha Bank arata ca modelul de business al fintech-urilor si al companiilor considerate disruptive se bazeaza in general pe platforme care creaza ecosisteme “ce consuma equity-ul dat de banii investitorilor”.

“Al doilea model de business este unul traditional (n.red. in care sunt incluse si bancile), care se bazeaza pe generarea veniturilor si pe mentinerea acestora la un nivel mai mare decat al cheltuielilor, astfel incat sa poata realiza profit care sa fie ulterior reinvestit”, spune Sergiu Oprescu.

Revolut, unul dintre cele mai populare fintech-uri din Romania prin aplicatia sa mobila, a inregistrat in 2018 o pierdere de 32,8 milioane lire, dublu fata de cea inregistrata in anul anterior. Platforma de transport si logistica Uber a piedut 1,8 miliarde de dolari anul trecut (vs -2,2 miliarde dolari in 2017), in contextul unor tarife practicate adesea sub nivelul cerut de serviciile traditionale de taxi, dar si pe fondul unor investitii masive in proiecte precum Uber freight (transport marfuri), autoturisme autonome sau chiar si autoturisme zburatoare (in colaborare cu NASA). Alpha Bank Romania a inregistrat un profit brut de aproape 21 mil. euro in 2018 (-34% y/y). La nivelul intregului grup, Alpha Bank a marcat un profit de 53 mil. euro in 2018, comparativ cu 21,1 mil. euro in 2017.

“Cand ne uitam la modelele de business ‘stelare’ din ultimii 20 de ani, vedem exemple precum Uber, Airbnb, sau chiar si Amazon, care a infiintat un ecosistem de platforma. In schimb, ca business traditional, niciun investitor nu ti-ar da bani pentru a-i consuma asa cum se intampla in cazul celuilalt model", mentioneaza Oprescu.

De la infiintare si pana la sfaristul anului 2018, Uber a atras de la investitori finantari private in valoare totala de 20 mld. dolari, reusind astfel sa isi acopere pierderile masive. Compania s-a listat la bursa anul acesta, fiind in prezent evaluata la 53,5 mld dolari. Inainte de listare, Uber viza o evaluare de 120 mld dolari.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri