In anul 2020 necesarul brut de finantare la nivel guvernamental este de circa 86,9 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (40,6 miliarde lei), precum si de volumul datoriei de refinantat in anul 2020, in suma de 46,3 miliarde lei, se arata intr-un document publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Cu alte cuvinte, atat trebuie sa imprumute statul in 2020: aproape 87 miliarde lei.

In 2019, necesarul de finantare ar fi fost de 90 miliarde lei, dar ramane de vazut executia bugetara, scrie Hotnews.ro.

„Tinand cont de obiectivul limitarii riscului valutar cat si de cel al dezvoltarii pietei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmeaza sa fie finantat in proportie de cca 55% de pe piata interna si respectiv 45% de pe piata externa”, se arata in document.

Conform sursei citate, de pe pietele financiare externe se are in vedere atragerea de resurse financiare in suma totala de cca 6 miliarde euro prin emiterea de euroobligatiuni, operatiuni de rascumparare anticipata si preschimbare partiala a unor serii de euroobligatiuni existente, plasamente private, in functie de evolutiile, conditiile si oportunitatile oferite de aceste piete, si prin trageri din imprumuturi contractate de la institutii financiare internationale.

„Prin imprumuturile externe, Ministerul Finantelor Publice are in vedere reducerea riscului de refinantare prin extinderea duratei medii ramase a portofoliului de titluri de stat, in conditii avantajoase de cost, diversificarea bazei investitionale, precum si mentinerea si consolidarea rezervei financiare in valuta existenta la dispozitia Trezoreriei Statului”, spune MFP.

Pe piata interna, Ministerul Finantelor Publice are in vedere emiterea unui volum de titluri de stat in suma de cca 55 - 57 miliarde lei, cu o structura a maturitatilor majoritar pe termen mediu si lung.

Astfel, pentru trimestrul I al anului 2020 Ministerul Finantelor Publice anunta un volum indicativ cuprins intre 13 si 15 miliarde lei, reprezentand emisiuni de titluri de stat pe piata interna care vor fi lansate pe piata interbancara.

Cati bani vrea sa imprumute de la populatie

Ministerul are in vedere si emiterea de titluri de stat destinate populatiei, cu maturitati cuprinse intre 1 an si 10 ani, cu un volum estimat de cca. 10% din valoarea titlurilor de stat de emis pe piata interna (cca 6 miliarde lei).

Precizam ca atunci cand s-a facut bugetul, in strategia fiscal-bugetara se preciza faptul ca in 2020 pe langa continuarea programului Tezaur s-a mai amintit si de Fidelis.

„Pentru realizarea obiectivului de dezvoltare a pietei interne a titlurilor de stat, de consolidare si extindere a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate in lei si de imbunatatire a lichiditatii pietei titlurilor de stat, Ministerul Finantelor Publice are in vedere redeschiderea emisiunilor de obligatiuni de stat de tip benchmark pana la atingerea unor volume pe fiecare serie in valoare echivalenta de pana la 2,5 miliarde euro, in conditiile utilizarii operatiunilor de administrare a pasivelor”, spune MFP.

Astfel, tinand cont de finalizarea cadrului legal necesar impreuna cu BNR, in functie de conditiile existente in piata secundara in cursul anului 2020, Ministerul Finantelor Publice intentioneaza sa utilizeze operatiuni de administrare a pasivelor, respectiv de rascumparare in avans sau de preschimbare a titlurilor de stat. Titlurile de stat care pot face obiectul rascumpararii in avans sau preschimbarii cu emisiuni de obligatiuni de stat noi sunt cele aferente emisiunilor de titluri de stat cu maturitatea reziduala de cel mult un an, la momentul derularii operatiunilor de administrare a pasivelor, respectiv seriile scadente in anii 2020 si 2021.

Ministerul Finantelor Publice poate avea in vedere si emisiuni de titluri de stat denominate in euro emise pe piata interna, care vor fi redeschise periodic, in contextul identificarii unei cereri importante pentru astfel de instrumente din partea investitorilor locali.

Institutia precizeaza ca elementele anuntate mai sus pot fi revizuite in cursul anului 2020, in functie de modificarea necesitatilor de finantare la nivel guvernamental, evolutia pietelor financiare, necesitatile investitionale ale participantilor la piata, de modul de asigurare a finantarii deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice scadente, precum si de necesitatea mentinerii si consolidarii rezervei financiare in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului.

In cazul in care conditiile pietelor financiare sunt favorabile, Ministerul Finantelor Publice poate avea in vedere si prefinanţarea necesitatilor aferente anului 2021, tinand cont totodata si de politica de mentinere a unei rezerve financiare in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului la un nivel confortabil care sa acopere pana la patru luni din necesarul brut de finantare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri