Banca centrala va consolida dezinflatia prin reducerea inflatiei medii, care conteaza in criteriile de la Maastricht, la un nivel sub 5%, la care se raporteaza si dobanda de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu citat de NewsIn.
La inflatia medie ne raportam cand este vorba despre cat trebuie sa fie ratele dobanzii de politica monetara", a spus Isarescu. In 2006, rata medie a inflatiei in Romania a fost de 6,56%.

Banca centrala estimeaza o temperare a inflatie medii in 2007, care se va situa intre 4,2 si 4,6%, indiferent de ratele inflatiei anuale. intr-un scenariu in care inflatia anuala ar putea fi de 4%, inflatia media este estimata la 4,3%. Unei inflatii anuale de 4,5% ii este asociata o rata medie a inflatiei de 4,3%, iar in varianta in care inflatia anuala ar fi de 5%, inflatia medie ar fi de 4,6% in acest an, arata estimarile bancii centrale.

2007 ar fi primul an in care inflatia medie este mai joasa in raport cu indicele de crestere al preturilor.

BNR a coborat, saptamana trecuta, rata dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%. "Am mentinut rata dobanzii de politica monetara timp de sase luni si am ridicat gradul de restrictivitate al conditiilor monetare. Va reamintesc ca mentinem un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii, de 40% din pasivele in valuta ale bancilor comerciale si de 20% din cele in lei", a mentionat Isarescu.

Eficacitatea restrictiilor pe partea creditului scade in timp, a adaugat Isarescu, referindu-se la limitarea imprumuturilor pentru populatie. "In Uniunea Europeana, ele devin ineficiente, pentru ca pot fi evitate", a mai spus guvernatorul BNR

Rata medie a inflatiei este indicatorul luat in calcul de catre Comisia Europeana pentru indeplinirea criteriilor de adoptare a euro, stabilite prin Tratatul de la Maastricht.

Reprezentatul Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez-Ansola, a declarat, la inceputul saptamanii, ca o rata a dobanzii de politica monetara cu aproximativ 2% peste inflatie are un nivel "natural", dar, ca in cazul Romaniei se paote adauga un coeficient de risc si aceasta poate depasi 2%.

Romania nu trebuie sa incurajeze intrarile de capital speculativ

Romania nu trebuie sa incurajeze intrarile de capital speculativ, pe termen scurt, deoarece nu are deficite fiscale mari, spre deosebire de alte tari, ale caror economii se finanteaza cu acesti bani, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Avem o competitie intre economisirea interna si cea externa. Economisirea externa vine pe capul nostru si deocamdata nu sunt foarte multi bani. N-are nici un rost acum sa stimulam un exces de lichiditate care e mare", a explicat guvernatorul Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial despre inflatie.

Guvernatorul a avertizat ca miscarile de capital speculativ la care Romania e total deschisa din septembrie 2006 au un potential ridicat de reversibilitate si pot influenta negativ stabilitatea financiara, dar a admis ca "leul atractiv ajuta".

Fluxurile de capital strain fac presiuni asupra cursului leului, spune Isarescu, "ne ajuta in dezinflatie", dar pe termen scurt.

Isarescu a lasat sa se inleseaga ca aprecierea cursului nu a pus in functiune tiparnita de bani, deoarece banca centrala nu a mai intervenit in piata valutara de un an si jumatate.

"Leul convertibil e un stimulent pentru investitorii straini, e atractiv. Prin aprecierea cursului s-ar crea masa monetara daca banca centrala ar fi intervenit in piata valutara", a spus Isarescu.

"Faptul ca leul a devenit deplin convertibil din septembrie ne ajuta a complicat gestionarea politicii monetare", a spus Isarescu. El a reamintit ca banca centrala va continua sa gestioneze politica monetara in conditiile unui "leu international" in urmatorii sapte ani.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri